sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Osavuosikatsaus: NuVan kärkihankkeet ja Flow4YU




                                                                             
Flow4YU hanke huipentui Kiilopää - Ivalo - Inari -akselilla pidettyyn leiriin. Matkan varrella pääsi jo hiipimään epäily siitä, että mahtaako tämä nuorten ja päättäjien välisen vuorovaikutuksen parantamiseen tähtäävä nuorisohanke olla nuorisohanke vai pelkkä hanke. No, Inariin saapui oikeita nuoria Jyväskylästä, Rovaniemeltä, Inarista ja Ruotsin Mjölbystä. Italian kolmesta osallistujakunnasta saapui myös nuoria, toki hiukan pohjoismaisia osallistujia varttuneempia, mutta kumminkin. Tuli myös yksi iäkkäämmän vuosikerran delegaatio sekä yksi osallistumisen peruuntuminen. Mutta sepä niistä. Kulttuurierot on kyllä merkittäviä näissä ja selväksi ovat tulleet.

Hieno oli tunnelmaltaan leiri ja pääosassa nuoret tietysti. Rakenteiden ja keskusteluvalmiuksien osalta kotoSuomessa ollaan kyllä valovuosia edellä etenkin italialaisia. Siinä kun italialaiset vielä käynnistelevät tunnustelevia kohtaamisia, meillä on luotu erilaisia kohtaamisen malleja. Laskeskelin, että Inarissa on viimeisen vuoden kuluessa käyty yksi tulevaisuusverstas, pidetty yksi NuVan ja kunnanvaltuuston yhteinen seminaari sekä NuVa on piipahtanut kerran kunnanhallituksen kokouksessa. NuVassa ja lukiolla on lisäksi vieraillut muutama johtava viranhaltija ja NuVan edustajat ovat osallistuneet sivistyslautakunnan kokouksiin. Lukiolla pidettiin vaalipaneeli kuntavaalien alla ja NuVa puolestaan tenttasi Radio Inarin vaaliohjelmissa ehdokkaita.

Menettelytapoja siis lähtökohtaisesti löytyy ja myös myönteistä asennoitumista. Se on hyvä, mutta onko tässä kumminkaan kaikki. Flow-leiriläiset osallistuivat NuVan kokoukseen, jossa tehtiin väliarviota NuVan kärkihankelistan 2012 - 14 (blogitesti 17.6.2012) toteutumisesta.

Oli mainio kokous muutoinkin kuin siksi, että se oli historian ensimmäinen englanninkielellä käyty tai ulkomaankielelle tulkattu NuVan kokous. Monenlaisten yhteensattumien summana inarilaisten päättäjien joukko oli vähälukuinen, mutta selväksi kävi se, että nuoria kuullaan ja keskusteluyhteys on. Kovasti kehuttiin NuVan edustajien taannoinen kunnanhallitusvierailu sekä ministeritapaamiset vetoomuksineen.

Kärkihankkeet vaiheessa

Kokouksen agendalla oli eduskuntavierailu, josta riemastuttavan raportin tarjoilivat Jaakko ja Ville. Toinen tärkeä asia oli tarkastella mitä on tapahtunut kärkihankkeille. Kun puheenjohtaja Sunna esitteli ne valtuustoseminaarissa kesäkuussa, oli yleinen vire se, että lista on realistinen, hyvin perusteltu ja lähes joka osaltaan ainakin jossain määrin toteutettavissa. Lista käväisi heinäkuussa kunnanhallituksessa, josta se lähti eri tahoille mietittäväksi ja mahdollisuuksien mukaan toteutettavaksi.

NuVa valitsi elokuussa henkilöt seuraamaan listan toteutumista. Raportit olivat loivasti surkuhupaista kuultavaa: hissilippuasia oli edelleen selviteltävänä, yläasteen remppa oli aloitettu opettajainhuoneesta ja kouluruuan (välipalojen sekä salaattien + muiden lisukkeiden) laadun parantaminen oli kyllä tapahtunut, mutta hiipunut rahanpuutteeseen eikä oikein selvinnyt miten jatkossa. Oppilaskunnan hallituksilla ja NuValla riittää siis edelleen tekemistä. Kärkihankkeiden ohella seurattavana oleva kevyen liikenteen väylä Sevettijärvelle kuuluu työryhmälle, joka aloittaa työnsä keväällä. Elokuvateatteri Aslakin osalta kuuluu sentään myönteistä: teatteri digitalisoidaan ja otetaan tauon jällkeen käyttöön vuonna 2013.

Arviointikeskustelu oli avoin kaikille valtuustosalissa olleille. Yksi Italian vieraista kysäisi kuultuaan kärkihankkeiden käsittelyn, että ovatko Inarin nuoret valtuutetut tyytyväisiä siihen miten heidän ääni tulee kuulluksi. Hetken hiljaisuuden jälkeen Jaakko totesi, että kaiken jälkeen ei tietenkään voi olla täysin tyytyväinen. Hän muistutti myös siitä miten sivistyslautakunnassa oli suhtauduttu NuVan nuoriso-ohjaajan tehtävän vakinaistamiseen liittyvään lähes 250 nuoren allekirjoittamaan vetoomukseen.

Kuulemista vai luulemista (kuulemisen olemus)

Olen itsekin päätynyt tämän vuoden sattumusten tuloksena pohtimaan sitä mitä oikeastaan on nuorten kuuleminen. Mitä vaaditaan?

Tietenkään ei ole niin, että kaikki mitä nuorilta tulee, on muitta mutkitta toteutettava. Laatukriteerit pitää olla niin sanomisessa, kuulemisessa kuin keskustelutavassakin. Kärkihankelista on  tehty siksi, että perusteellisessa käsittelyssä löytyisivät juuri ne nuorten tärkeimmiksi kokemat ja eniten/nopeimmin parantamista vaativat asiat. Muutenkin olen huomannut sen, että ei NuVa huvikseen huutele, se ottaa ajaakseen perusteltuja juttuja ja hyvä niin. Sattumanvarainen elämöinti ei ole uskottavaa eikä kanna pitkälle.

Kumminkin: jos osumatarkkuus nuorille tärkeissä asioissa on se, että neljässä tärkeimmässä ei edistytä, ollaan lähellä tilannetta, josta seuraa turhautuminen. Se seuraa takuuvarmasti, mikäli asioita ei perustella hyvin ja keskustelu ei ole rehellistä puhumattakaan siitä, että ei tule vastauksia ollenkaan

Erityisen hankalaa on silloin, kun asiat perustuvat nuorten omaan aloitteellisuuteen. Järjestelmä pääsisi oleellisesti helpommalla, mikäli se itse kysyisi nuorilta edes joskus lausuntoa tai pyytäisi heidät mukaan keskusteluun nuorisolain edellyttämällä tavalla. Nuorten oma aktiivisuus on hienoa, mutta aidossa kuulemisen ilmapiirissä keskustelu ei perustu yksinomaan tähän.

Tässä mielessä on vielä paljon parannettavaa. Näyttää olevan myös niin, että kun kyseessä on jokin ulkoinen uhka kuten takavuosien aikomus lopettaa Rajajääkärikomppania Ivalosta tai nyt ilmassa leijuva ammatillisen koulutuksen aloituspaikkakysymys, aikuisten on helppoa hyväksyä nuorten toiminta. Hyvä tietysti tämä. Oli mahtavaa, että NuVan edustajat saivat vierailla vetoomuksensa kanssa kunnanhallituksessa ennen eduskuntavierailuaan.

Jos nuoret ottavat ajaakseen paikallisen hankkeen, johon liittyy taloudellista panostusta tai jotain periaatteellista, mikä ei istu päätöksenteon ajatusmaailmaan tai ei muuten miellytä, näyttää asia usein muuttuvan välittömästi.

Aidosti keskustelevan otteen soisi toteutuvan näissäkin tapauksissa....

Toivoo
Skoeoe

Ai niin. Flowntäyteisenä keskiviikkona tapasin myös murmanskilaisia ystäviäni. Piti udella sitä mikä kumppaniyhteisöjen status on nyt. Uusi lainsäädäntö määrittelee termillä foreign agent kansalaisjärjestöt, jotka saavat ulkomailta taloudellista tai muuta tukea. Ovat Mr. Pinkit ja muut tässä asemassa. Kukaan ei tiedä mitä se käytännössä tarkoittaa. Kuulemma kaikkea ei minkään ja vakoilun välillä. Saapa nähdä...

Ai niin2. Oli muuten Flown päätösbileissä Stönöllä tosi mahtidiskomeininki pitkästä aikaa...




 

Ei kommentteja: