lauantai 25. heinäkuuta 2009

Inari viikkoa ja auringonpalvontaa





Tulihan se kesä Inariinkin...lopultakin. Auringonpaisteisessa Inarissa on vietetty maailmanhistorian ensimmäistä Inariviikkoa. Idea on yksinkertainen: pannaan kaikki perinteiset paikalliset kesätapahtumat jonoon yhdeksi kokonaisuudeksi, kehitellään kylkiäisisksi uusia, markkinoidaan keskitetysti ja toivotaan, että paketti pysäyttää myös matkailijoita.

Viikkoa on rakenneltu EU-tuen turvin jo pitkään. Kokemukset katsotaan myöhemmin ja jatkosta päätetään yhteenvedon perusteella. Tapahtumatoimistosta kerrotaan, että homma on toiminut hyvin. Porukoitakin on liikkunut, erityisesti Watercross (moottorikelkkailu vettenpäällä) sekä Väärtitanssit NamiNami Marcoineen vetivät inarilaisia. Niin ja eipä eilisen Papa Georgen bluesillan tunnelmassa ja väkimäärässä ollut valittamista. Ja meno: se oli mitä mahtavinta!!!

Watercrossin yleisöä arveltiin olleen runsaat 2000, se on paljon se ja se näkyy katukuvassa. Omaehtoisen kokoontumisen tiimoilta kiirii tieto siitä, että beachillä (Ivalon uimarannalla) oli nuorten kokoontumisajot. Watercrossin jälkitunnelmat, lämmin sää ja kaljan sekä siiderin helpohko saatavuus (mistä niitä typeriä aikuisia riittää, jotka eivät välitä ja välittävät) luovat oivat puitteet sosiaaliselle hengailulle.

Heinäkuinen Selvä Peli Rock

"Festivaali"organisaatio pyysi nuorisotyötä järjestämään nuorille "gospel- ja rocktapahtuman". Tottapuhuakseni emme innostuneet, mutta eipä siinä enää voinut peruutella. Tapahtuma nimettiin Selvä Peli Rockiksi ja järjestelyt tahdistettiin Watercrossbluesin kanssa yhteen mm. äänentoisto- ja bändijärjestelyjen helpottamiseksi.

Millään taholla kesäviikko-orgnisaatio mukaanlukien ei ollut satsata euroja esiintyjien palkkioihin, joten lähestymistapa oli perinteinen: annetaan tilaa hyville lappilaisille nuorisobändeille ryyditettynä tuulahduksella Inarirockin 1980 -luvulta. Keskeistä oli siis tila paikalliselle tai vähintään lappilaiselle osaamiselle. Siitä kaiketi pitäisi oikeasti ollakin kyse kun inarilaista kulttuuriviikkoa vietetään.

Tapahtuma onnistui erinomaisesti ja kaikki, jotka saatiin tekemään hommia hoitivat tonttinsa kiitettävästi.. Kiitokset Tilkkutäkille, järkkäreille, mainiolle juontajakaksikolle Reetta-Jaana, Astalle, PA- ja valomiehille sekä tietenkin orkestereille, jotka vetivät settinsä täysillä. Mahtavaa, tekemisellä itsellään on oma arvonsa, joka motivoi järjestämään.

Kesäisen nuorisotapahtuman järjestelyjen sietämätön haastavuus

Tapahtuman pääsylippu maksoi vaivaiset 3 €, ikärajaa ei ollut. Lippuja myytiin 49 kpl, joka ei ollut katastrofi. Tulos ei kyllä ihan vastannut toiveita, jotka sinällään eivät olleet edes hirveän korkealla. Monet tekivät kovasti töitä, joten sikäli tulos turhauttaa ja saa miettimään. Meininki urheilutalolla oli kumminkin ihan hyvä, vaikka kattauksessa olisi riittänyt nähtävää isommallekin yleisölle.

Kesä on tämmöiseen haastavaa aikaa. Selvä Peli Rock soiteltiin hiukka Rovaniemen Simerockin jälkeen (mm. Klamydia, Stamina...) ja vain pari päivää ennen Tornio-Happis Twin City Festejä (mm. The Rasmus). Festareita kierretään, tarjonta niissä on kova ja odotukset siirtyvät helposti myös paikalliseen toimintaan. Kesällä porukat liikkuvat muutenkin paljon ympäri maata, joten tilanne on toinen kun talvella. Heinäkuussa myös kuntien nuorisotyö uinuu, joten apuja on turha odotella naapureilta.

Tietokaan ei kulkenut tai sitten se kulki puutteellisesti. Vaikea sanoa missä määrin tapahtuma oli tiedossa. Selvää on kumminkin se, että nuorisotyön tiedotus on oleellisesti helpompaa koulujen ja nuorisotilojen toimiessa. Kaappimainoksia saa jaella kyllästymiseen saakka ja tulos jää arvoitukseksi. Nyt kävi vielä niin, että LaNuTin uudistustyön takia ei päästy tekemään mainoksia nuorisotyön omille nettisivuille.

Niin. Kaikki tuo pistää nuorisotyön jatkossa tiukan harkinnan eteen... Saa nähdä, lopputulos jatkon osalta on kyllä tämän tapahtuman osalta hyvin epäselvä.

Ajankohtaista nyt ja kohta

Pariksi viikoksi katkennut lomani jatkuu periaatteessa vielä kolme viikkoa. On kuitenkin asioita, joiden takia loppujaksosta tullee repaleinen. Inari etsii liikuntasihteeriä kesäkuussa menehtyneen Tapion tilalle. Ensimmäinen tärkeä päivämäärä on 10.8.2009, jolloin hakuaika päättyy. Minua kiinnostaa kovasti miten käy ja kuka liikuntatoimistoon sijoittuu. Ainakin tuon asian etenemistä seuraan.

Sitten: törmäsin kauppareissullani lomailevaan seurakunnan nuoriso-ohjus Mariin ja todettiin, että Selvä Keli palaa On the air -tilaan Radio Inarin tutuille taajuuksille torstaina 20.8.

Lopuksi yksi myönteinen nuorisotyötä koskeva uutinen kesäkuulta: Saamelaiskäräjät on saanut nuorisolautakunnan perustamiseen liittyvälle hankkeelleen merkittävän jatkorahoituksen Opetusministeriöltä. Mahtavaa, Selvä Keli iloitsee...

S

Ei kommentteja: