tiistai 14. kesäkuuta 2016

Ovttas - yhdessä...Prologin prologi:
On tullut aika pistää blogi kesälomalle...  Ei oikein inspiroi tehdä uusia tekstejä, mutta eipä innosta sekään, että pössyttelyblogi olisi viimeinen ennen kesätaukoa.

Tarvitaan mukavampi teksti. Teen sen minkä olen tehnyt jonkusen kerran aiemminkin. Eli julkistetaan täällä teksti, jonka toimitin pyynnöstä demokratia.fi sivuston blogiin. Tässä se ja sen myötä hyvää kesää...
----------------------------------------------------------------

Joskus tuntuu siltä, että nuoria ei oteta vakavasti. Näin, vaikka nuorille on luotu erilaisia kuulemisjärjestelmiä ja osallisuutta lisääviä mahdollisuuksia. Me täällä ”ylhäällä” olemme huomanneet, että kolme kertaa yksi on lopulta paljon enemmän kuin kolme. Verkostotyö on klisee, mutta silti niin totta. Kun sanojia on enemmän kuin yksi, nousee uskottavuus rakettimaisesti. Ja on niin, että mikäli nuoret haluavat oikeasti ajaa asioitaan valtakunnallisesti tai maakunnallisesti, yhteistyö on must.

Prologi (Saariselkä lokakuu 2006)
Kahdeksan lappilaisnuorta kohtaa EU:n nuorisotoimialapäälliköt Ovttas – Yhdessä! -tapahtumassa. Ranuan, Sodankylän, Tornion ja Inarin kuntien sekä Suomen Saamelaisnuorten yhdistyksen (SSN) edustajat vievät isäntäministeriön tilaustyönä omat sekä yhteisen viestinsä EU:n nuorisopomoille. Tapaamisessa on mainio asetelma: kokousta johtaa 15-vuotias Jenni, Saariselän oma tyttö yhdessä SSN:n silloisen puheenjohtajan ja nuoren saamelaisaktivisti Tuomas-Aslakin kanssa. Tapaaminen lähtee lapasesta hyvin innostavalla tavalla. Keskustelu on vilkasta, nuoret pysyvät siinä mitä on sovittu: olkaa juuri omat itsenne, ei yhtään enemmän. Esiintykää yhdessä.

                                                                                                    kuva: Auli Pietikäinen
Adressit käteen ja Helsinkiin, prkl…
Ovttas jää päälle. Inari ja Tornio jatkavat nuorten osallisuusyhteistyötä eri tavoin. Saamelaiskäräjät, joilta nuorten kuulemisjärjestelmä puuttuu, käynnistelee opetusministeriön tuella nuorisolautakuntahanketta, jonka tuloksena käräjille syntyy nuorisoneuvosto vuonna 2011. Kun nuorisovaltuusto on Inarissa, siltä sopii odottaa yhteistyötä. Se alkaa satunnaisena ja hapuillen lähes heti, mutta se alkaa. Se on tärkeätä myöhemmille tapahtumille.

Tornio ja Inari toteuttavat ensimmäisen yhteisen eduskuntareissunsa 2010. Kokemus jää päälle, homma jatkuu 2012. Kuin taivaan lahjana tarjoilee silloinen opetusministeri ammatilliseen koulutukseen leikkauksia, jotka Lapissa olisivat merkinneet 27 %:n laskua koulutuksen aloituspaikoissa. Nuorten mielestä se ei käy. Tuleva matka saa uuden ulottuvuuden: otetaan kantaa, vaikutetaan.

Homma lähtee meiltä aikuisilta valmentajilta täysin käsistä: nuoret keräävät pääosin Torniossa ja Inarissa 1800 nimen adressin jalkatyönä. Joku soittaa kuulleensa Yle:n radiokanavilta, että delegaatio tapaa opetusministeri Jukka Gustafssonin. Mietiskellään nuorisotyökumppani Mikun kanssa, että olisivat nuoret voineet kertoa meillekin…

Alun perin yhden ministerin ja yhden kansanedustajan tapaamisesta tulee kahden ministerin ja kaikkien Lapin kansanedustajien tapaaminen. Tämä porukka on ensimmäisenä tällä asialla, muut vasta kokoavat joukkojaan. Vastaanotto on hyvä ja nuoret päättäväisiä. Kokemus on erityisesti nuorille puheenjohtajille Sunnalle ja Jennalle ikimuistoinen. Vallan ytimessä kuullaan. Päätetään jatkaa vuonna 2014.

Pohjonen Vinkkeli pohjoisen nuorten asialla
On marraskuun alku 2014. Hesan vaikuttamisreissulle on pyydetty mukaan Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto. Konseptia on muutettu. Porukka tapaa kyllä opetusministeri Krista Kiurun, joka on tarjoillut julkisuudessa pohdintoja 500 oppilaan elinkelpoisista lukioista. Nuoret sanovat tälle ei.

Päähommana on kuitenkin hieno mahdollisuus olla mukana maan suurimmassa osallisuustapahtumassa Hesan Ruuti Expossa. Siellä ei olla vain seuraajana, vaan pitämässä omaa osastoa ja puheenvuoroa. Mahtavaa. Ryhmä on ilmoittanut itsensä nimellä Pohjoinen Ulottuvuus. Nimi toimitettiin suomeksi ja kaikilla saamenkielillä, torniolaisten vaatimuksesta se käännettiin meän kielelle: Pohjonen Vinkkeli. Tämän nimen Hesan Nuorisoasiainkeskus on poiminut kokonaisuudesta ohjelmalistoille. Hieno homma, ei tarttenut kinastella. 
Politiikka on läsnä aiempaa enemmän. Eduskunta on kiinni ja porukka lähetetään hädissään keksitylle korvikkeelle: nuorisopoliittinen kaupunkisuunnistus pistää nuoret pienissä ryhmissä poliittisten nuorisojärjestöjen keskustoimistoihin. Sattuman oivalluksena syntynyt proggis toimii paremmin kuin on uskallettu odottaa. Nuoret samaistuvat nuoriin ja Vinkkelin nuoret ovat lopulta elämänsä kokemusasiantuntijoita tälläkin turneella.

Puolivahingossa, ilman strategiaa
Tuokin reissu jää päälle. Kokoustellaan porukoilla ja erikseen, pohditaan kokemuksia sekä makustellaan sitä, että onko Pohjosella Vinkkelillä tulevaisuutta. Ja onhan sillä.

Seuraavaa marraskuun 2016 vaikuttamismatkaa on valmisteltu syksystä 2015 lähtien. Jälleen konsepti muuttuu: järjestetään itse ja haastetaan eri tahoja nuoriin liittyvään aluepoliittiseen keskusteluun. Teemat on valittu ja työnjako tehty. Teemat on huolellisesti varjeltu salaisuus, mutta lähtökohta on eri kuin ennen: kyse on muustakin kuin jonkun epätoivotun asian vastustamisesta. Kyse on siitä millaisen pohjoisen nuoret haluavat.

Kyseessä on yhteistyöhanke, jossa ovat mukana mm. Helsingin ja Espoon nuorisotoimet. Expokokemuksen pohjalta valmistellaan pohjoisen nuorten vaikuttajien tapaamisia pääkaupunkisedun kollegojen kanssa.
Siistiä. Ja koko homma on oikeasti syntynyt puolivahingossa, ilman strategiaa, jota on luotu siinä tehdessä, matkan varrella. On menty johdonmukaisesti nuoret edellä ja sillä periaatteella, että kun tulee sanomisen paikka, se on käytettävä heti.

Yksinkertaista.

Skoeoe

Ei kommentteja: