sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Kirje (nuorisotyön) Joulupukille...Rakas Joulupukki…

Kirjoitan Sinulle pitkästä aikaa. Pahoittelut siitä… Joulunalus on melkoisen kiivastahtista aikaa. Silloin kirjoitellaan rahoitushakemuksia, kokousmuistioita ja työtodistuksia, valmistellaan tilinpäätöshommia, juostaan siellä täällä ja tehdään vaikka mitä. Näin on vuodesta toiseen. Tällä kierroksella pääsin muuten jopa tortunpaistoon Inarin nuorisotilan Pikku Vinttiläisten kanssa. Se oli siistiä.

Joulukuu on tosiaan kuule semmoinen Youth Work Office paketti, että siinä tuiskeessa Santa’s Officekin tuppaa unohtumaan.

Ethän muuten pahastu. Luonnostelen kirjettä samalla myös Toveri Pakkasukolle, yhdenvertaisuus kuten varmaan ymmärrät nykyään. Niin ja täällä meilläpäin tietenkin on huomioitava valtakunnanrajan vaikutus. Sehän on paitsi EU:n ulkoraja myös raja-asemiensa kautta portti Luoteis-Venäjälle, meille nyt ja tulevaisuudessa monella tavoin tärkeälle alueelle. Tästä tulikin mieleeni, että jos pätkääkään on toimivaltasi rajoissa, niin anna ruplan vahvistua pikaisesti. Minua huolestuttaa, että kovasti hiipuneen rajankäynnin takia Ivalon S-Marketissa nähdään se, että Pakkasukkoa ei nähdäkään venäläisten uuden vuoden aikaan.  Se olisi kovin surullista. 

Olen varma, että ymmärrät: Toveri Pakkasukkohan on ainoa oikea kollegasi ja vertaistukesi. Se on vähän sama asetelma kuin Helsingin Tommi ja minä, maan suurimpien kuntien nuorisopomot.  Meitä on harvassa. Mutta olkoon se toinen tarina…

Minulla on tuon ruplahomman lisäksi pari muuta juttua, semmoisia ilmiöitä jotka näkyvät nuorisotyössä ja nuorten elämässä ihan valtakunnallisesti ja myös täällä ylhäällä. Pakko muuten nakata tähän normimuistutus: elämää on nurkkapaikoillakin ja erilaisissa reunoissa, kuten idässä ja pohjoisessa.  Periferioissa myös seurataan sitä mitä muualla maassa tapahtuu. Joskus on tuntunut siltä, että kehäkolmosen sisäkaarteen Tallinnan puolella ei aina näitä juttuja oivalleta. Syytä olisi. Maan eri osien kuplien välisen ymmärryksen pitäisi toki olla molemminpuolista tai kaikensuuntaista. Se auttaisi monessa.

Minulla on huoli. Epäilen, että suomalainen nuorisotyö on hiljalleen ihan itse onnistunut rakentamaan omat kuplansa, erillistodellisuudet, joita kehiteltäessä on kiireessä koko homman horisontti päässyt unohtumaan. Ihmisen mielikuvituksella ei ole rajoja: on kehitelty Ohjaamoja, Kohtaamoja, NuSuVefoorumeita, tunnuslukuhankkeita, Nupseja, Koordinaattia, Verkettä, Nuorisokanuunaa ja vaikka mitä hienoja sekä usein lopulta valtakunnallisiksikin tarkoitettuja hankkeita ja verkostoja. Nuorisolakikierrostakin käydään etsivä työ edellä ja muu on väljää. Seuraavaa kehittämiskeskusta tehdään oireellisesti etsivälle työlle. Hyvä, mutta miksi? Mistä se johtuu, että lisäarvot haetaan erityisestä? Mikä on hukkapiilossa?

Vapaus soveltaa myös paikallisesti on toki hyvä juttu, mutta entäs jos määrittely on liiankin löysää? Miten pienissä kunnissa osataan perustella olemassaolon oikeutus? Tai jos retoriikka politiikkaohjelmissa on vailla todellisuuspohjaa: palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kaikkialla maassa.

Toiveeni liittyy tulevaisuuteen: toivoisin, että seuraava osaamis-/kehittämis- yms. jne. keskus pohtisi nuorisotyötä, sen kokonaisuutta, tavoitteita, paikkaa yhteiskunnallisessa kehyksessä, sen erilaisia toimintatapoja ja resurssointia eri puolilla Suomea.

Toinen juttu liittyy yleiseen ilmapiiriin. Voi olla, että SSS –miesten lietsoma säästö-, norminpurku-, yhteiskuntasopimus -viestintä on ollut turhan synkeilevää, keppimeininkiä. Kun julistetaan muutoksen välttämättömyyttä, mutta ei ole oikein vaihtoehtoja eikä uskottavaa lupausta toivosta, ovat tuloksena rintamalinjat ja syvät poterot. Pakolaishomma on tuonut tähän oikein kunnon lisävauhdit. Maa jakaantuu henkisesti monin tavoin ja nopeasti.

Se minun Hesan kollega Tommi kirjoitteli tähän liittyen blogissaan (taas kerran muuten näin, suosittelen tutustumaan siihen blogiin) hienosti:  ”On siis nähtävä tarve muuttua, mutta uskottava muutoksen olevan mahdollinen. Muutosvalmiuden synnyttäminen edellyttää oikeanlaista annostelua turmiopuhetta ja toivoa. Nyt resepti on pielessä eikä taikina kohoa". Kollega haluaa Suomen, jossa yhteiskuntaa uudistettaisiin empaattisesti: ”Se ei tarkoita samanmielisyyttä. Se tarkoittaa kykyä toimia yhdessä ja arvostaa toisia. Kyky toimia yhdessä edellyttää kykyä asettua toisen asemaan".

Tuota jos saisi iskostettua joulunhengessä… Eikä siinä työssä tarvitse lähteä Inarista tai Pohjois-Lapista yhtään mihinkään. Kuten varmaan hyvin tiedät, meillä on täällä omat vääntömme. Niistä ei hyödy kukaan, tai jos hyötyy, niin se tai hän tai he eivät elä täällä ja mieti alueen parasta…

Siinäpä sitä.

Ai niin. On mulla vielä yksi, jos Sinulla on vielä toivomuskiintiölleni tilaa: meillä olisi Inarin nuorisotyössä pari tehtävää, jotka pitäisi vakinaistaa pikimiten…  Siinä voittaisivat pitkässä juoksussa erityisesti inarilaiset nuoret.

Ei mulla muuta.

Tai no: ajele varovasti. Liikenteessä on muitakin poroja kuin Sinun…

Skoeoe

Ei kommentteja: