perjantai 14. elokuuta 2015

Mr Pink is dead








Tämä  muistokirjoitus on julkaistu kesäkuun lopulla lyhennelmänä Nuorisotyölehdessä

Otsikon sanoin alkoi murmanskilaisen ystäväni viesti toukokuun puolivälissä. Viestissä oli linkki Venäjän Facebookin VKontakten sivuille ja kehotus käydä toteamassa tilanne. Ja sieltä löytyikin sykähdyttävä kuva kahdesta pakettiautosta, joihin lastattiin Murmansk Youth House Mr. Pinkin irtaimistoa.

Lopullinen ratkaisu ei ollut yllätys. Nuorisotalon toinen ja viimeiseksi jäänyt puheenjohtaja Natasha Kolesnik kertoi jo syyskuussa 2014 Rovaniemellä tavatessamme, että monien vastoinkäymisten ja rahoituksen ongelmien johdosta Mr. Pink ”vaivutetaan joksikin aikaa koomaan”. Norjalaisen nettijulkaisun Barents Observerin haastattelussa Kolesnik ja talon idean isä Zhenya Goman kertoivat toukokuussa, että lopullinen isku oli se, kun hallinto ilmoitti nuorisotalolle, että sen tulee hakeutua ulkomaan agenttien listalle. Tämä olisi merkinnyt riippumattoman talon joutumista entistäkin tehokkaampaan tarkkailuun ja loppumattomiin byrokraattisiin raportointeihin.

Mr. Pink oli ehkä vaikuttavin nuorisotalo missä olen koskaan käynyt ja olen käynyt monissa kymmenissä toinen toistansa mahtavammassa paikassa. Mr. Pink oli kehyksessään edelläkävijä, ja kun nuorisotalo Venäjällä on edelläkävijä, on siinä jotain käsittämättömän kiehtovaa. Matka Murmanskista Vladivostokiin on hillittömän pitkä, ja kun talon rakentajat kertoivat toimintansa alkuaikoina olevansa oma, ainutlaatuinen nuorisotalo koko federaatiossa, oli sen kuuleminen mykistävä kokemus.

Talo oli aiemmin Murmanskin Aluehallinnon Nuorisokomiteassa työskennelleen Zhenya Gomanin luomus. Nuorten itsensä hallinnoiman ja heidän omien projektiensa takomona toimineen nuorisotalon esikuva löytyy Tromssasta Pohjois-Norjasta. Nuoret rakensivat talon Murmanskin kaupungilta vuokraamaansa vanhaan kirjastoon kaupungin pohjoisosaan.  Vierailin siellä ensi kertaa kesäkuussa 2011, jolloin kunnostustyöt oli juuri aloitettu. Rakennuspölyn ja kaaoksen keskellä tuntui uskomattomalta, että siihen joskus rakentuisi nuorisotalo. Kun olin nähnyt missä oltiin kesäkuussa, oli lähes käsittämätöntä katsella nettistriimiä talon avajaisista jo saman vuoden marraskuussa.

Talo ehti toimia kolme ja puoli vuotta. Se toimi kotikaupungissaan ja sen eri nuorisoprojektit tuottivat tapahtumia muutamiin Kuolan niemimaan muihin kaupunkeihin. Mr. Pink myös verkostoitui kansainvälisten hankkeiden kautta lähinnä Pohjois-Norjaan sekä myös Lappiin, jossa Inarin ja Tornion nuorisotoimet ehtivät olla tekemisissä sen kanssa Connecting Young Barents –hankkeessa vuosina 2012 - 15.

Zhenja Goman kertoi kerran talossa tavatessamme, että hän ehdotti Aluehallinnon työjaksollaan useita kertoja monen vuoden ajan Mr. Pinkin kaltaisen tilan perustamista. Ajatusta pidettiin periaatteessa hyvänä, mutta käytännössä mitään ei tapahtunut. Goman kyllästyi odotteluun, irtisanoutui ja ryhtyi toteuttamaan unelmaansa kansalaisjärjestöpohjalta. ”Oli pakko, ei ollut vaihtoehtoa. Tässä on haastetta, sillä lopulta, mikäli idea ei ole hallinnon oma, se ei ole oikeasti hyvä toteutettavaksi”. Tähän juttu taisikin lopulta kaatua.

Mr. Pink innosti lukuisia murmanskilaisnuoria toimimaan paremman kotikaupungin puolesta. Se mahdollisti  nuorten ryhmien unelmien ja ideoiden toteutumista ja, kuten meilläpäin sanotaan, edisti kotikaupunkinsa nuorten osallisuutta. Into johti varsin nopeasti törmäyskurssille virallisen järjestelmän kanssa.  Jo keväällä 2012, Venäjän presidentin vaalien aikaan, taloa varoitettiin esittämästä ihmisoikeuksia käsitelleen videofestivaalin yhteydessä saksalaista dokumenttia nimeltään Khodorkovski. ”Pohdimme asiaa, mutta totesimme, että olisi poliittinen teko jättää dokumentti esittämättä”, kertoi Natasha Kolesnik myöhemmin. Tieto filmin esittämisestä meni eteenpäin heti kun valot Mr. Pinkin tapahtumasalissa syttyivät dokkarin päätyttyä ja tämän jälkeen käynnistyi jatkuva arvuuttelu vuokrasopimuksen jatkosta.

Murmansk ei halunnut tukea talon toimintaa taloudellisesti tai ryhtyä sen kanssa yhteistyöhön missään vaiheessa, vaikka talo halusi neuvotella näistä. Päinvastoin. Kun Mr. Pink kovien ponnistelujen jälkeen sai toimintansa käyntiin, perusti kaupunki vastaavan nuorisokeskuksen eteläosaan Murmanskia syksyllä 2013. Viimeistään tämä kertoo kuitenkin oleellisen: Mr. Pink on henkinen voittaja, kaupunki tuli tunnustaneeksi tarpeen. 

Näiltä pohjilta tie alkoi kuitenkin näyttää ylivoimaiselta jo kesällä 2014, ja kun vierailin siellä viimeiseksi osoittautuneen kerran viime lokakuussa, oli jo melko selvää, mihin ollaan ajautumassa.

Minulla oli harvinainen tilaisuus seurata kohtalaisen läheltä Mr. Pinkin elinkaarta parinkymmenen  murmanskilaisnuoren verkostosta toimivaksi ja erilaiseksi venäläiseksi nuorisotaloksi.  Siltä pohjalta tunnen suurta arvostusta ja myötätuntoa kaikkia tuohon kokeiluun osallistuneita kohtaan. Me Suomessa emme oikeasti tiedä millaista on toimia, kun kaikki pitää tehdä ihan itse ja haasteet ovat tosi kovat. Surullista sikäli kun näin kävi, mutta nuoret siellä voivat olla ylpeitä siitä mitä he tekivät.

Mr. Pinkille ehti syntyä pikkuveli, Mr. Orange, Apatityn kaupunkiin noin 250 kilometriä Murmanskista Pietariin päin. Tätä kirjoitettaessa ei ole selvää mikä on sen tulevaisuus. VKontaktessa Mr Orange jatkaa tiedottamistaan...

Isonveljen aktivistit puolestaan ovat ilmoittaneet jatkavansa teatteri-, nuorisokuoro- ja elokuvakoulutoimintaa muita kanavia käyttäen.

Zhenja Goman kertoi alkukesällä sosiaalisessa mediassa, että heillä on kaikki hyvin. Asia on ottanut koville, mutta kun isoja päätöksiä on tehty, on ollut helpompaa. ”Parempi näin. Tässä ilmapiirissä en olisi halunnut Mr. Pinkin idean elävän yhtään pitempään”.

Niinhän se taitaa olla. Ja onneksi venäläinen on selviytyjä ja syntyneisiin ystävyyksiin ei ulotu hallintokaan…

Seppo Körkkö

Ei kommentteja: