keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Tee siitä numero: uuden nuorisovaltuuston metsästys...


Kaksi vuotta on lyhyt aika. Niinpä syksyllä ollaan sen edessä, että nykyisen nuorisovaltuuston toimikausi on vihonviimeisillä kalkkiviivoilla.

NuVa on (taas kerran) tehnyt hyvää työtä: kuntapoliitikkoja, ministereitä ja kanistereita on ahdisteltu, pidetty korkeaa profiilia ja edustettu urakalla, lausuntoja on tehtailtu ja taas edustettu.  Toimikausi on ollut niin vilkas, että minuakin on hirvittänyt. Toisin kuin kenties luullaan, sanomisen paikkoja on niin paljon, että joidenkin aktivistien kohdalla se arkinen koulutyö on jo, jos nyt ei uhattuna, niin lievästi häirittynä. Paradoksi itsessään, että on jouduttu valitsemaan ja jäämään jostain pois.

Ministeri- ja kanisteritapaamiset sekä nuorisopoliittiset kaupunkisuunnistukset ovat merkittävä osa osallisuuskasvatuksen edistämistä ja käytännön pikku palkintoja heille, jotka jaksavat ja ajavat innolla nuorten asioita. Niillä on myös huomattava julkisuusarvo, arvo itsessään ja tarpeellista sekin. Kumminkin: kyllä tärkeintä on se mitä tapahtuu omassa lähiyhteisössä.

Meidän NuValla on Lahdesta varastettu kelpo vaikuttamisen väline: kärkihankelista. Ajatus on yksinkertainen, kootaan ideoita kaikilta kouluilta niistä asioita, joihin nuoret haluavat parannuksia.  NuVa laatii niistä kolmen tärkeimmän listan. Kyse on prosessista, joka kestää koko kevään. Alussa kysytään kouluilta ja lopussa lista esitellään kunnanvaltuustolle. Tai eihän se siihen pääty: asiat jatkavat kulkuaan kunnanhallituksen kautta niille toimielimille, jotka sitten käsittelevät ne.

Olemassa oleva lista on järjestyksessään kolmas. Jännä homma, mutta miltei kaikessa mitä siihen on sisällytetty, tapahtuu toivotun suuntaista muutosta. Hienoa, mutta se kyllä lisää haastekerrointa jatkoon. Vastaanotto viime vuoden kesäkuun valtuustossa oli tosi hieno ja hieman nyt arveluttaa, että josko jatko-odotukset aikuisten taholla pysyvät kohtuullisina.

No, myönteinen pulma ja haaste on parempi kaksikko kuin pelko siitä kuinka vakavasti NuVa otetaan. NuVaan suhtaudutaan Inarissa hyvin. Nuoret valtuutetut ovat myös ymmärtäneet sen, että ei riitä se, että fontti on suurin mikä valikosta löytyy. Sanomisen on oltava perusteltua ja laadukasta.
Kaksi vuotta on lyhyt aika ja taas eletään ratkaisunpaikkoja. Mistä löytyy uusia innokkaita nuvalaisia? Menossa on nyt motivointi- ja infokierros. Inarissa oltiin jo huhtikuussa, eilen (12.5.) Ivalon yläasteella, lukio, SAKK ja Sevetin koulu hoidellaan elokuussa. 

Mitä etsitään?  Nuoria, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan ryhmässä ja vaikuttamaan asioihin. Nuoria, jotka haluavat sanoa sanottavansa. Kuulostaa ehkä haasteelliselta, mutta lopulta ei kumminkaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään.  Kukaan ei odota, että 13-vuotias on heti asioissaan selkeäsananen tai hahmottaa välittömästi kuntaa ja muuta päätöksentekoa. Oikoteitä ei ole. Minusta oli mukavaa lukea taannoisen Inarin NuVan puheenjohtaja Sunnan blogista kuinka hänkin oli yläkouluaikoinaan ihan pihalla ja pelkkä kuunteluoppilas. Lukiossa jokin sitten naksahti, NuVan merkitys kirkastui ja loppu onkin inarilaisen osallisuuden historiaa…

Juuri näin. Kiinnostus on avainsana, muun oppii. Joskus kuulee sanottavan, että NuVa olisi joku eliittisakki. Höpö höpö, se on koko 14 vuotisen olemassaolonsa ajan ollut läpileikkaus kuntansa nuorista. Tai no joo, jos kiinnostus yhteisiin asioihin on elitismiä, niin sitten… Tai se, että haluaa kehittää itseään olemaan oman elämänsä paras päätöksentekijä myös NuVan kautta.

Osallisuuden edistäminen on nuorisotyön ydintehtäviä. NuVa ei tietenkään ole ainoa ulottuvuus tässä, mutta ainakin meilläpäin tärkeä. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Osallisuus pitää tuoda kaikkeen mitä tehdään, se on arkipäiväistettävä. Siinä pitää samalla myös etsiä keinoja siihen, miten vastuita jaetaan, ettei homma vie hapoille niitä innokkaimpia.

Yhdessä tekeminen, sanomiseen kannustaminen, kuunteleminen ovat avainsanoja kuten sekin, että nuoria, oman elämänsä asiantuntijoita, kuullaan kokemusasiantuntijoina, kun nuoriin suunnattuja palveluita tuotetaan. Ja tämä ei koske tietenkään vain nuorisotyötä.  Muistetaan nuorisolain olemassaolo.

Ja vielä: politiikasta pitää pystyä puhumaan. Miten me kasvatamme yhteiskunnallisesti aktiivisia nuoria, jos vaikenemme puolueet kuoliaaksi? Keinot pitää toki valita niin, ettei toimintaa valjasteta jonkun yksittäisen aatesuunnan vankkureiden vetäjäksi.

Kiinnostuneille on siis kiinnostava homma tarjolla. Ensin ehdokkuus ja sitten vaalit.

Kyselin naamakirjassa muutamilta politiikassa mukana olevilta sekä entisiltä Inarin NuVan puheenjohtajilta, että kannattaako sanominen. Kuulemma ehdottomasti kannattaa.  Semmoinenkin mukava kommentti tuli, että se ei mene hukkaan, vaikka nuori ei tähtäisi mukaan politiikkaan. Utsjoen Anni toteaa hyvin sen, että ainakin sitä oppii tietämään miten asioita hoidellaan.

Niinpä…

Skoeoe

Ei kommentteja: