sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Alkusyksyn topit (!!!) ja kysymysmerkit (???)

Nuorisotakuuta on nyt toteutettu 1 v 8.5 kk:n ajan. Puhetta on riittänyt ja yritystä. Miten täällä Inarissa on edetty siihen palaan myöhemmin. Ihan lupaavasti yhteistyö eri tahojen välillä on kuitenkin virinnyt ja  edistynyt. Inarissa on tahtoa toimia ja kunta on lisännyt työllistämiseen tarvittavia resursseja merkittävästi. Kaikki siis hyvin(kö?).

Työ- ja elinkeinoministeriö jaksaa yllättää. Kun joku saadaan toimimaan, se taatusti muuttuu jossain välissä ja lähes poikkeuksetta muutos hankaloittaa vaikkapa nyt nuorisotakuun upeiden tavoitteiden toteuttamista. Työhallinnon palveluiden siirtymisestä nettiin on puhuttu niin paljon, että olkoon. Sen verran  kyllä, että vaikka työhallinto itse on vakuuttunut asiantilan parantumisesta, niin samaan aikaan toisaalta, vaikkapa etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä, saadaan yhä ihan päinvastaista viestiä.

TEM:n muutoksille tyypillistä on se, että ne tulevat kuin se kliseinen salama auringonpaisteiselta taivaalta.  Ne selviävät lähes takuuvarmasti kuntien työllistämisestä vastaaville vasta, kun käsitellään jonkin yksittäisen henkilön asiaa, jonka edistyminen jumittuu sihen, että enää voida tehdä kuten vielä viime viikolla.

Jälleen ollaan tässä mielessä jännän äärellä. Palkkatuella töihin ottaminen on pysähtynyt ennalta määräämättömäksi ajaksi eräiden jo 1.6.2014 voimaantulleiden TEM:n uusien sovellutusohjeiden takia. Nyt kyse on siitä voiko työnantajalla olla osa-aikaisia työntekijöitä saadakseen palkkatukea työhallinnolta. Taustalla on varmasti hyvä ja kaunis tarkoitus: lomautuksilla, irtisanomisilla, osa-aikaisuuksilla ja sopimusketjutuksilla on työelämässä toimittu ja jopa pelailtu runsaasti.

Ongelma syntyy siitä, kun lähes poikkeuksetta ns. tukityöpaikat ovat olleet iän kaiken osa-aikaisia. Niin myös Inarin kunnassa, jossa ketään ei ole lomautettu tai irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä sitten 1990-luvun alkuvuosien laman. Ongelma syntyy myös siitä, kuka maksaa mahdollisen muutoksen hintalapun. Jos raha ei lisäänny, työllistetään jatkossa kahdeksan siinä kun aiemmin työllistettiin 10. Ja maksajaa ei takuuvarmasti löydy ihan helpolla.

Muutos on muutenkin pulmallinen, työttöminä odottavien aika on pitkä. Työpajan näkökulmasta on myös mietittävää. Paja ei ole loppusijoituspaikka, se on tilapäiseksi tarkoitettu toimenpide heille, joilla muuta ei ole. Erittäin hyvä ja tarkoituksenmukainen väline tietenkin. Mutta silti luonne on tilapäinen ja en tiedä onko hyväksi tehdä siinä pysyminen entistä houkuttelevammaksi.

Ilmassa on runsaasti kysymyksiä ja epätietoisuutta. Ollaan kirjelmöity asiasta mm. Työpajayhdistykseen, joka on onnistunut omassa työpajoja koskevassa edunvalvonnassa aiemmin hyvin. Jos työsopimuslain soveltamisessa tiukennetaan linjauksia edelleen, päädytään pahimmillaan siihen, että palkkatukisopimukset edellytetään tehtävän toistaiseksi voimassaoleviksi. Se tappaisi työllistämisen ainakin kunnissa, takuuvarmasti...

Kotimaiseen nuorten hyvinvoinnin eteen tehtävän työn termistöön ollaan tuomassa ihan uutta käsitetä: lippupari. Käsite liittyy hollantilaiseen ilmoitusmenettelyyn, jota ollaan juurruttamassa nyt Suomeen. Pilottihankkeita on vedetty ainakin Mikkelissä ja Espoossa. Liputus on verkkopohjainen järjestelmä, jolla ajatellaan voitavan ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja edistää varhaista puuttumista. Lippupari muodostuu, kun vaikkapa kaksi aikuista ammattilaista huolestuu jonkun nuoren tilanteesta ja he ilmoittavat asiasta järjestelmään liputtamalla asianomaisen nuoren. Sitten puututaan.

Kuulin tästä jo keväällä. Edelleenkään en tiedä mitä ajatella. Äkisti ajatellen tuntuisi siltä, että ei pikku paikkakunnille. Kyllä vaikkapa pohjoisen pikkupitäjissä pitää asianosaisilla olla kanttia puuttua ihan suoraan ilman mitään nettimeininkejä. Se tuntuu myös huomattavasti reilummalta ja nopeammalta tavalla. Vierastan myös tätä yletöntä uskoa verkossa toimimiseen.

Täytyy seurata mihin ollaan menossa. Espoon kokemuksista kertovassa Hesarin nettijutussa työntekijät kehuivat kovasti kokemuksia ja samalla kerrottiin, että tarkoitus on luoda koko maan kattava systeemi. Pyrkimys on ilmeisen vakava, hanketta viedään eteenpäin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston Sitran tuella, joten euroista tämän eteneminen ei ainakaan ole kiinni.

Inarin NuVan takavuosien puheenjohtaja Jenni (kuvassa vasemmalla Kölnin nuorisokonferenssissa huhtikuussa 2007) on ollut viime viikkoina esille tiedotusvälineissä erittäin näkyvästi ja erittäin hienosta syystä. Jenni on nimittäin alkanut yrittäjäksi ja perustanut nykyiseen kotikaupunkiinsa Vaasaan Kiffel -nimisen siivous firman. Yritys on uusi, mutta siitä huolimatta se on palkittu maan nuorten yrittäjätapaamisessa tehokkaimmasta myynnistä ja parhaasta palvelusta.

Onpa ollut riemastuttavaa lukea uutisia. Jenni on niissä kertonut avoimesti sen, että tähän ei ole tultu ihan helposti. Tiedän, että näin se on ja siksi Jennin myötätuuli onkin tuntunut erityisen hyvältä. Sitä paitsi minusta tuntuu, että meilläkin olisi käyttöä niille luennoille, joita Jenni pitää siitä miten tähän on päädytty ja miltä se kaikki on tuntunut.

Toinen iloinen uutinen kantautui Rovaniemeltä. Siellä Rovalan Nuorten pitkä projekti sai ansaitsemansa tunnustuksen, kun kaupunki myönsi Tyttöjen Talo Neioille nuorisotyön tunnustuspalkinnon. Hieno homma kaikille asianosaisille. Erityisen iloinen olen Rovalan pitkäaikaisen nuorisotyöläisen Raijan puolesta. Sinnikkyys palkitaan... Raijahan on siitä erikoinen nuorisotyöntekiä, että hän on toiminut Inarissa nuorisosihteerinä. Tämä tapahtui 1990 -luvun alkuvuosina, kun olin virkavapaalla ja pyörittelin Riutulan leirikeskusprojektia.

Synnyinkaupunkini Rovaniemi on pistänyt keskustansa rakennuskantaa lihoiksi urakalla. Jotain on kuitenkin vielä jäljellä kuten Tyttöjen Talon rakennus. Siinä on kyllä kiinteistö pistetty laadukkaasti kierrätykseen.

Mennä perjantaina seurasin mukavaa tapahtumaa, jota isännöivät Elinkeinot ja kehitys Nordica sekä Ivalon yrittäjäjärjestöt. Kyseessä oli haastejalkapallo-ottelu yrittäjien ja nuorten välillä. Peli toteutettiin myös osana paikallisia nuorisotakuuhommia.

Yllättävän mukava tapahtuma, rento meininki. Kunnanhallituksen pj Jarin tuomaroima ottelu päättyi nuorten 6 - 3 voittoon, mutta eipä se harmittanut yrittäjiä. Homma taisi toteuttaa ideoijiensa ajatuksia lähentää yrittäjiä ja nuoria. Toivon, että tästä tulisi perinne. Ihan pienillä jutuilla hommaa voidaan helposti kehitellä ja kentälle saadaan vielä enemmän kiinnostunutta yleisöä.

Seuraavaksi nuorisotakuutyöryhmä käynnistää koulutus- ja opiskeluteemoihin liittyvän "Road Show" tapahtuman valmistelut. Showtime lienee juuri yhteishaun alla alkuvuodesta.

Sitä odotellessa odotellaan mitä muuta tapahtuu ja milloin taas voidaan tehdä työpajalle työsoppareita.

Skoeoe
 

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Joopa joo.

Kohta saadaan merkittäviä säästöjä, kun liputellaan ristiin.

Mitäs sitten kun teot jää mietintäasteelle?