Kesän lähestymisen tietää siitäkin, että kesätyöpaikat on jaettu. Sivistysosaston eri tehtävät näyttävät olevan nuorten suosiossa: 75 hakijaa tarkoitti taas sitä, että moni jäi vaille. Mutta eipä huolta: siltikin kannattaa hakea, hakematta ei saa mitään ja seuraavalla kierroksella voi tärpätä.
Eri työpisteisiin otetaan tulevana kesänä 29 nuorta seuraavasti:
Nuorisotilat ja viestintäpaja 13 (2 yhteistä liikunnan kanssa)
Liikuntatoimi 6
Päivähoito 5
Kirjasto 2
Kulttuuritoimi 3
Lukumääriin vaikuttaa yhtäältä kunkin yksikön oma tarve ja toisaalta se miten mikin toimiala on kiinnostanut. Sivistysosaston paikoissa lähdetään myös siitä, että etusijan saavat aina asianomaisella alalla opiskelevat inarilaisnuoret. Tämä on tärkeätä, sillä he tarvitsevat alansa työkokemusta ja opiskelupaikkakunniltaan valtaosa heistä ei sitä saa. Näin käy, vaikka toisaalta heille olisi enemmän kuin hyvä nähdä muitakin kuin kotipaikkansa kirjastoja tai nuorisotiloja.
Kaikki käytettävissä olevat eurot menevät. Niin käy myös sosiaalitoimen kannustelisäeuroille, toistakymmentä nuorta kesätyöllistyy sitäkin kautta. Yritysten kesätyötuen osalta kunnassa joudutaan pohtimaan sitä, että miksi kiinnostus on tasolla, joka jättää tukieuroja käyttämättä.
Kesätyömahdollisuus on hieno homma. Inarissa kunnan osalta siihen liittyy kuitenkin epävarmuutta jatkossa. Sivistyspuolen kesätyöpaikat on rahoitettu tavalla, joka ei ole enää vuonna 2015 mahdollista. Sosiaalitoimi on saman pulman edessä. Lähitulevaisuudessa on siis ratkaistava noin 45.000 €:n rahoitusvaje.
Kesätyöjuttuun kunnassa liittyy myös muita pohdinnan paikkoja. Nuorissa on aiheuttanut epätietoisuutta se mitä kesätyömuotoa voi hakea saadakseen paikan. Toki kaikki ajoissa tulleet hakemukset on lopulta toimitettu sinne minne ne kuuluivat. Siltikin: järjestelmä kaipaa selkeyttämistä.
Havainnoista inspiroituneena nuorisotakuutyöryhmä on jo ehtinyt ottaa siihen kantaa. Kantaa on ottanut myös nuorisovaltuusto, joka tulee julkisuuteen mm. tämän asian kanssa valtuuston kesäkuun kokouksessa 5.6.2014. NuVa on nimittäin saanut valmiiksi kärkihankelistan vuosille 2014 - 16 ja lista esitellään valtuustolle tuolloin. Samalla kärkihanketyöstä tulee julkinen. NuValla oli kevään kuluessa aika iso pusertaminen, koska listalle esitettyjen kohteiden lukumäärä oli iso. Kiintoisaa....
Nuorisovaltuustosta puheenollen: siltä suorastaan kerjättiin kannanottoa asiaan, joka on nostattanut isoja tunteita Ivalossa kevään mittaan. Taustalla on kouluverkkotyöryhmän työ ja siellä esitetty ajatus siirtää Ivalon ala-asteen vitos-kutoset Ivalojoen eteläpuolelle Ivalon yläasteen koulun tiloihin. Esityksen taustalla kummittelee se tosiasia, että oppilaiden määrä yläasteen koululla on vähentynyt dramaattisesti ja koulun peruskorjauksen yhteydessä pitäisi myös selvittää mistä oppilaista vapautuville tiloille löytyy sopivaa käyttöä.
Sosiaalisessa mediassa sekä paikallislehti Inarilaisen tekstaripalstalla NuVaa on pyydetty lausumaan asiaan liittyen oma mielipide. Tähän liittyen on pakko siteerata tekstaripalstaa 14.5.2014: Inarin nuorisovaltuusto otti aikanaan jämäkästi kantaa Ivalon varusmieskoulutuksen säilymiseen ja koulutuspaikkojen leikkaamiseen. Oli helppoa olla jämäkkä kuin uhkakuvat tulivat ulkoapäin.
Hienosti heitetty, minua hymyilytti kun luin. Tekstaaja unohtaa kenties tilanpuutteen vuoksi sen, että NuVa on ottanut jämäkästi kantaa myös lähellä oleviin asioihin, niihin joihin liittyen kuntapäättäjät tekevät lopullisia valintoja ja päätöksiä. Kokemukset näistä eivät ole olleet kaikin osin rohkaisevia ja siinä ei ole kyse ensisijaisesti siitä onko päätetty siten miten nuorisovaltuusto on halunnut. Kuulemista ja keskustelua on monenlaista. Aina se ei ole aitoa.
Vitoskutos asiassa on lähestytty myös yksittäisiä nuvalaisia ja tiedän, että he ovat pohtineet tykönään asiaa ihan omin päin. Tiedän, että he ovat kunnioittaneet sitä periaatetta, että NuValla ei ole kantaa tähän eikä mihinkään muuhunkaan asiaan ennen kuin koko NuVa on yhdessä käsitellyt asiaa. Tiedän myös sen, että he tunnistavat pienen kylän systeemit: yksittäisellä jäsenellä saa tietenkin olla oma mielipide, mutta sen esittäminen julkisuudessa johtaa helposti siihen että se yleistetään koko NuVan kannaksi.
Siksi nuoret edustajat olivat hiljaa siihen saakka, kunnes heillä oli lopulta kokous vuorokautta ennen sivistyslautakunnan lopullista asian käsittelyä. NuVa torpedoi siirtoesityksen yksimielisesti. Pääpointtina oli se, että lasten halutaan antaa olla lapsia mahdollisimman pitkään, yläkouluun ja teinien joukkoon ehtii myöhemmin. Päätös ei syntynyt hetkessä, nuorisovaltuusto pohti kantaansa huolellisesti ja jokainen läsnä ollut ilmaisi selkeästi kantansa. Varapuheenjohtaja Jaakko meni mukanaan yhteisesti muotoiltu kannanotto perusteluineen vuorokautta myöhemmin pidettyyn sivistyslautakunnan kokoukseen. Tiukille meni, mutta kerkesi...
Ottamatta kantaa itse asiaan niin prosessin osalta minusta NuVa hoiti asian tyylikkäästi ja omaa asioiden käsittelytapaansa kunnioittaen. Yhdessä tehden, sooloiluja ei nähty. Hieno homma. Tiedän sen, että kannanottoon löytyy montaa mieltä. Ihan luonnollista tällaisissa tunteita nostattavissa asioissa. Ja muutenkin.
Onhan se niin, että jos nuorilta kysytään tai he muutoin vaan haluavat esittää näkemyksensä, niin sieltä saattaa tulla asioita, jotka eivät meitä aikuisia miellytä. Mutta elämähän on.. Parempi ääni kellossa kuin synkkä vaiteliaisuus... Eipä näitä ainakaan päästä luonnehtimaan passiivisiksi.
Miettii
Skoeoe
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti