Nuorisovaltuusto vaihtui taannoin. Peruskoulutus käynnistyi syyskuun lopulla NuValle tutuksi tulleessa paikassa Nuorisokeskus Vasatokassa Riutulassa. Tavan mukaan vuorokauden työskentely oli tiivis ja tuottelias. Voin suositella kaikkialle sitä, että NuVan jättävät nuoret mentoroivat seuraajiaan. Toimi ainakin nyt hienosti ja vanhan NuVan kokemuksien pohjalta uuden on helpompi aloittaa kaksivuotinen urakkansa osallisuuden ja vaikuttamisen poluilla.
Järjestäytyminen sujui juohevasti joskin reippaasti äänestellen. Taisi olla niin, että tunkua oli kaikkialle muualle paitsi puheenjohtajaksi. Se on hienoa se ja lupaa hyvää jatkoon. Kenenkään äänestyksissä toiseksi jääneen ei pidä masentua: demokratiassa äänet ratkaisevat ja aina on mahdollisuus ottaa revanssi. Kärsivällisyys on hyve ja lopulta aktiivisuus sekä sinnikkyys palkitaan.
Viikonlopun ryhmätöiden tuloksista yhtä seurasi noin 200 hengen yleisö Tornion Musiikkitalolla RajaRock -tapahtumassa. NuVabändi Osallisuusorkesterin taival käynnistyi siis Vasatokassa, jossa bändin keikkahistoria saa jatkoa tammikuussa 2014. Se on loistava juttu jo semmoisenaan, kun ajatellaan lähtökohtia: yhtyeen neljä soittajaa asuvat eri puolilla Inaria eivätkä he olleet ennen soittaneet keskenään. Vasatokan keikalle bändiin liittyy vielä Ida, NuValainen eteläisestä Inarista ja se tarkoittaa melkoista alueellista kattavuutta: Saitajärvi - Kaamanen - Inari - Ivalo - Saariselkä. Kitaristi Juuson ja laulaja Idan asuinpaikkojen välimatka on 170 km.
Melkoista luovaa ennakkoluulottomuutta ja periksi antamattomuutta, juuri sellaista mitä nuorten osallisuuskuvioissa tarvitaan, jos ääni halutaan kuuluviin. Lupaa hyvää tulevaan, oikein hyvää...
Lupaavaa oli myös tulevaan NuVa toimintaan liittynyt työskentely, jonka yhteydessä syntyi mahtava slogan työtä kuvaamaan: Tee siitä numero! Aika hyvä, kolmessa sanassa olennainen siitä mistä pohjimmiltaan on kysymys. Minulla on luottavainen olo: se hyvä työ mitä NuVa on tehnyt nuorten paikallisena edunvalvojana ja puolestapuhujana jatkuu, en epäile yhtään.
Bloggaamista ja muuta numerointia
Olen mietiskellyt tuota slogania myös nuorisotyön näkyvyyden kannalta. Voihan olla niin, että vaikkapa tämä blogi päivittyy juuri tuosta syystä: tee nuorista ja nuorisotyöstä numero. Siihen liittyy toki myös kuntaelämässä peräänkuulutettu läpinäkyvyys: tee omasta työstäsi numero, jotta kuntalaiset tietävät. Selvä Keli on minulle myös tapa osallistua nuorisotyön alueelliseen ja valtakunnalliseen kehittämiskeskusteluun. Olen myös ajatellut, että ei kai siitä haittaa ole, jos tekee tunnetuksi sitä mitä on arjen ihan tavallinen nuorisotyö täällä pohjoisessa.
Blogi ja sosiaalisessa mediassa liikkuminen eivät tietenkään yksistään riitä, mutta eipä niistä ole haittaakaan, päinvastoin: ne ovat nopeita ja saavutettavissa kaikkialla missä on nettiyhteys. Kuulin joskus matkamessuihin liittyen semmoista analyysia, että hyötyjä on hankala todentaa, mutta poiskaan ei voi jäädä. Tässä on vähän sama juttu... Tietysti pitää tiedottaa muutoinkin, monin eri tavoin ja säännöllisesti.
Sosiaalisessa mediassa käydään kovasti nuorisotyöhön ja -politiikkaan liittyvää keskustelua. Siellä jaetaan myös runsaasti materiaalia, lehtijuttuja, tutkimusten yhteenvetoja, seminaarialustuksia ja niin edelleen. Se on myös nopea ja tehokas reaaliaikainen keskusteluväline, ilmainen vaihtoehto vaikkapa kännykälle. Siksi se on tärkeä työväline, haluttiinpa tai ei. Sen käyttö pitää tietysti perustua vapaaehtoisuuteen, mutta luulen, että ne nuorisotyöntekijät jotka ulkoistavat itsensä tästä, tekevät virhevalinnan. On myös muistettava, että nuoret toivovat poliitikoilta ja nuorisotyöläisiltä nettinäkyvyyttä.
Seurailen muutamaa toimialani blogia. Erityisellä mielenkiinnolla olen lueskellut maan toisen suurimman nuorisokunnan Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition blogia. Siinä kyllä avataan ajoittain pääkaupungin Nuorisoasiankeskuksen työtä ja suunnitelmia aika reippaasti. Minullehan se ei kuulu, mutta kuulostaa silti hyvältä: 400 hengen työyhteisön johtaminen pistää kehittelemään avointa tiedottamista. Ennakkoluulottomuutta siis, kuten sekin, että Tommi on tainnut jo kiertää kaikki yksikkönsä toimipisteet. Blogissa tuuletellaan myös suomalaisen nuorisotyön rakenteita. Kantsii tutustua http://www.tommilaitio.munstadi.fi
Nuorten vaikuttamiseen liittyen muuten munstadista löytyy myös toinen kiintoisa osoite http://www.ruutiexpo.munstadi.fi . Helsinkiä on joskus moitiskeltu siitä, että kaupungilla ei ole nuorisovaltuustoa. Ei olekaan, mutta ei siellä ole silti toimettomina oltu. Hesan Ruutiexpo on semmoinen järjestely, että siitä voi ottaa oppia soveltuvin osin kaikkialla.
NuVa juttujakin on kritisoitu ja toki välillä aiheestakin. Mutta nuorisovaltuusto sopii pikku paikkakunnille. Sitä paitsi se on ainakin niille nuorille, jotka ovat siellä tosi tarkoituksella mukana, tosi kova juttu. Lukaiskaapa meidän edellisen NuVan puheenjohtaja Sunnan blogiteksti 14.10.2013: Ehkä vain satua - Kiitos ja hyvästi, NuVa! http://www.satu-avain.blogspot.fi
Minä luin, aika vakuuttava teksti...
Skeittirokkiparkkihalli ja muita avoimia ovia
Meillä on lopultakin saatu vietettyä avajaiset paikassa, jossa kohtaavat toisensa agilityihmiset, skeittaajat, temppupyöräilijät ja rokkarit. Revontulisäätiön perintönä vapautunut ja kierrätykseen päätynyt teollisuushalli palvelee itäpäädyssä myös kansalaispiston käsityöpiiriläisiä, joten melkoinen eritystoimitila on kyseessä. Viehättävää sinänsä: tiloissa harrastaa kuntalaisia ala-asteikäisistä eläkeläisiin.
Aikamoinen ikuisuusprojekti, jossa oli monta vastusta ja viivettä. Oli kohtalaisen työlästä hakea tuohon skeitti- ja pyöräjuttuun tyhjentävää tietoa mm. vastuukysymyksistä, rakenteiden turvallisuudesta ja sen sellaisesta. Sisätiloja näihin juttuihin ei ole paljoa. Lapisssa taitaa Ivalon ohella löytyä Kemistä ja lisäksi Tornion Nuorisopalvelut avasi vastikään oman hallinsa, jonka valmisteluihin nuoret skeittaajat osallistettiin kuten täälläkin tapahtui.
Tästä hallista tehdään numero, kuten siitäkin, että nyt kun nuorisotyö sai Ivaloon pari bändeille tarkoitettua treenikämppä, on rakentamiset rakennettu. Nyt pitää keskittyä tekemiseen.
Numero tehdään myös viestintäpajan avoimista ovista (torstai 21.11.2013) sekä Nuorisokeskus Vasatokkaan valmistuneen monitoimisalin vastaavista (torstai 28.11.2013).
Mutta niistä siten jatkossa.... Ai niin. Selvä Kelin radioversio herää pajan avointen ovien kunniaksi hetkeksi henkiin to 21.11. klo 19 - 20, tutut taajuudet 89.0 ja 95.7 MHz täällä Inarissa. Siistiä...
Skoeoe
Tämä teksti on omistettu inarilaiselle Osallisuusorkesterille, Helsingin Kaupungin Nuorisoasiainkeskukselle sekä kaikille osallisuuteen uskoville nuorille täällä ja Hesassa. Osallisuudessa on ruutia sekä rokkia ja se on iloinen asia se
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti