On tullut bloggailtua aika kovasti Flow4YU -hankkeesta ja sen vaiheista. No, kohta helpottaa. Omalta osaltani tätä kansainvälistä hanketta on jäljellä tämän päivityksen jälkeen enää yhden blogitekstin verran: teen vielä englanninkielisen yhteenvedon pohjana Nuorisotyölehteen hankkeesta kirjoittamani kommenttipuheenvuoro.
Valtuustoseminaarissa 12.9. hanke taputeltiin Inarin osalta toiminnallisesti loppuun. Flowssa mukana olleet Aka ja Vertti esittelivät kunnanvaltuustolle ja muulle seurakunnalle Flow -nuorten tuottaman 10 kultaisen säännön listan, hankenuorten yhteisesti sopiman julkilausuman.
Flown perusideahan oli lisätä nuorten ja päätöksentekijöiden vuorovaikutusta hankekunnissa, joita olivat (vielä kerran) Fidenza, Cervia ja Ravenna Italiasta, Mjölby Ruotsista, Dubrovnik Kroatiasta sekä Jyväskylä, Rovaniemi ja Inari kotoSuomesta.
Sekalainen seurakunta samalla asialla... 10 kultaista sääntöä on hankenuorten listaus asioista, joita noudattamalla vuorovaikutus nuorten ja päättäjien välillä paranee. Listaa työstettiin Inarin nuorisotapaamisessa ja se koottiin esiteltävään muotoon toukokuussa 2013 Dubrovnikin päätösseminaarissa. Sen valmisteluun osallistui useita kymmeniä nuoria ja Dubrovnikissa sovittiin, että kukin paikkakunta vie säännöt päättäjiensä tietoon. Inarissa se tehtävä on nyt täytetty...
Oli muuten nopea rutistus nuorilla, kun sääntökokoelma kasattiin lopulliseen muotoonsa. Asialle oli ehdottomasti eduksi se, että Rovaniemen räväkkä Vera käytännöllisesti katsoen yksinkertaisesti heitti aikuiset ulos jaarittelemasta omiaan. Tunti riitti nuorille siihen mihin aikuisilla olisi mennyt päiväkausia. Tuo nuorten työ olikin kokonaisuutena hankkeen parasta antia. On takuulla nuorten näköistä tekstiä, siihen ei meillä aikuisilla ollut väliin menemistä ja miksi olisi pitänytkään. Suomalainen näkökulma tähän oli selkeä: ei miksikään...
Ja tässäpä se mitä nuoret haluavat omille päättäjilleen kertoa ohjenuoraksi kohti parempaa nuorten huomioimista:
1.
Säännöllisiä tapaamisia nuorten ja päättäjien välille
2.
Päättäjien pitää puhua selkeämmin ja unohtaa kapulakieli keskustellessaan nuorten kanssa ja
heidän pitää tulla nuorten pariin.
3.
Päättäjien pitää kohdata nuoret henkilökohtaisella tasolla - ei päättäjinä
4.
Nuoria tulee rohkaista perehtymään päätöksentekoon (yhteiskuntaoppi, media)
5.
Päätöksentekoa tulee tuoda esiin myönteisellä tavalla, jotta nuoret kiinnostuisivat siitä
6.
Peruskouluihin oppitunteja vaikuttamisesta, esim. lasten- ja oppilasneuvostoista, jotta nuoret
osallistuisivat niihin ja ymmärtäisivät vastuun
7.
Kaikki nuoret eivät pääse haluamaansa koulutukseen. Heille pitäisi tarjota aloituspaikkoja
alhaisemmilla pääsyvaatimuksilla
8.
Nuorten pitäisi äänestää nuoria kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin
9.
Sosiaalista mediaa tulisi käyttää viestintävälineenä
10.
Lisää rahoitusta nuoriso- ja oppilasneuvostoille sekä nuorille poliitikoille
Siinähän ne... Näillä teillä, kun liikutaan niin homma etenee miten pitääkin
So simple
Skoeoe
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti