sunnuntai 25. elokuuta 2013

Vauhti kiihtyy...



Kaksiviikoissuunnittelu toimi hyvin. Myös toinen täysi lomanjälkeinen työviikko toteutui miltei suunnitellusti (blogi 11.8.2013).

Alkuviikon ykkösjuttu piti toimistolla: esitys viestintäpajan kehittämissuunnitelmaksi 2014 - 16 vaati hiomista ennen sen keskiviikkoista käsittelyä NuVassa ja sivistyslautakunnassa. Suunnitelman suurin muutos on siirtyminen seinättömään työpajaan. Median soveltuvuutta kaikille nuorille on epäilty ja jos resurssit kehitystyölle löytyvät, testataan tuon epäilyn paikkansapitävyys käytännössä nopeimmillaan jo loppusyksystä. Voi olla, että media on joillekuille este tulla viestintäpajalle. Itse luulen kyllä, että vähäinen kysyntä tällä hetkellä johtuu muista syistä: tieto ei kulje ja työhallinnon muutokset haittaavat ja hidastavat ainakin vielä nuorten sijoittamista.

Suunnitelma sisältää myös esityksen erillisen yhteistyöryhmän asettamiseksi nuorisotakuun toteuttamiseen Inarissa. Asiaan liittyen tehtiin jo  syksyllä 2012 valtuustoaloite, joka ei johtanut heti toimenpiteisiin. Täällä on katseltu alkuvuosi sitä mihin erilaiset uudistukset vievät ja nyt on tullut aika tiivistää rivejä. Huoli on jakamaton, työryhmään tukee edustus ainakin sosiaalitoimesta, opintojen ohjauksesta, työhallinnosta, nuorisotyöstä sekä elinkeinojen kehittämisyhtiöstä. Minulla on sellainen tuntuma, että tulevaisuuden merkittävin vuoropuhelu käydään peruskoulun sekä lukion opintojenohjauksen ja elinkeinojen kehitystyön kesken. Avain onnistumiseen löytyy sieltä joskin työpajan tarve ei luultavasti katoa mihinkään: aina löytyy heitä, jotka pohtivat tulevaisuuttaan ja ovat vailla työtä tai koulutusta. Ryhmä toimii muuten jatkossa myös viestintäpajan ohjausryhmänä, sillä suunitelma lähtee siitä, että paja on myös jatkossa osa nuorisotyön palvelukokonaisuutta, säilyy toiminnoiltaan nykyisellään ja muodostaa pohjan seinättömälle pajalle.

Talous kiristyy ja lisäpanostuksia ei helposti löydy. Kuitenkin niitä tarvitaan, mikäli seinättömyyteen lähdetään: yksilövalmennusta on vahvistettava yhden henkilötyövuoden verran. Euroja vaaditaan myös työllisyysohjelman netto-osuuksiin. Euroja tarvitaan opiskelijoiden kesätyöpaikkoihin jatkossakin. Niillä on hintalappu, joka punnitaan nyt lähiviikkoina poliittisessa päätöksenteossa. Sivistyslautakunnasta asia lähti myötätuulessa. NuVa antoi oman lausuntonsa, joka oli tietysti pajatoimintaan ja kesätyömahdollisuuksiin liittyen myönteinen. Nyt sitten odotellaan. Minulla on hyvä ja luottava tuntuma asian etenemiseen...


Perinteinen loppukesän palvelus liikuntatoimistolle: suunnistuksen kunnanmestaruuskisojen toteuttaminen Koppelon haasteellisissa maastoissa. Ratojen toteutus oli toisen henkilön, pääsin purkamaan reitit ja tiistai-ilta kului Koppelon venelaskupaikan parkkialueella kisoja pyörittäessä. Porukkaa mukavasti ja mikä ilahduttavinta: Lapin Susien aktiivisuunnistaja Tarjan vetämälle siimariradalle lähti 14 nuorta... Hienoa, sinnikäs suunnistuskoulun vetäminen puree. Ja toinen juttu: vaikka sen siimarin vieminen metsään onkin oma iso hommansa, niin pitäisi vain jaksaa jonkun tehdä se. Sieltä ne löytyvät, uudet metsästädiggaajat...


Keskiviikon päähommana oli NuVan kokous. Keväällä ajateltiin, että elokuussa pidetään puhtaasti syksyn NuVa vaaleihin liittyvä työkokous. Kävi kuitenkin niin, että vaalitilannekatsauksen lisäksi kokouksesta tuli kuulemistilaisuus: lausunto pajan kehittämissuunnitelmaan sekä osallistuminen Selvä Peli -työhön liittyvään selvitykseen. Jälkimmäisen NuVa teki  kolmessa ryhmässä ja selvitystyötä tekevä Kati sai hyvin tietoa NuVan käsityksistä siitä mikä inarilaisen nuorisotyön yhteistyöryhmän toiminnassa on hyvää ja mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Näihin samoin kuin kokouksen agendalla olleeseen Flow 4YU-hankkeen 10 kultaisen säännön listaan on syytä palata myöhemmin.

Vaalijärjestelyt ovat kiivaimmillaan ja kaikilla kouluilla tehdään työtä, jotta uusia ehdokkaita löytyisi. Vaalijulistetta on levitelty joka paikkaan. Ihan hyvin tehty juliste, toisenlainen. Loivasti olen kysellyt siihen liittyvistä asioista, mutta kaikki huoli on kuulemma turhaa: tuolla julisteella hankitaan päähenkilöiden itsensä näkemyksen mukaan ennätyksellinen ehdokasjoukko. Toivottavasti, kohta se nähdään. Liikkeen olisi hyvä jatkua yhtä laadukkaana millainen nykyNuVan 2-vuotinen kausi kokonaisuudessaan on ollut.

Uuden nuorisovaltuuston kokoopanon pitäisi olla tiedossa syyskuun puoliväliin mennessä. Toimikautensa päättävällä NuValla on edessään vielä yksi ponnistus: nuorten asioita käsittelevä valtuustoseminaari 12.9. Näyttää siltä, että NuVa ja kunnanvaltuusto kohtaavat toisensa näissä merkeissä vuosittain. Hieno juttu, Flownuorten 10 kultaista sääntöä päättäjille siitä miten nuoret on syytä ottaa huomioon ja miten vuoropuhelua nuorten ja päättäjien välillä parannetaan sisältää tämänkin: päättäjien ja nuorten välillä on järjestettävä säännöllisiä tapaamisia. Säännöt esitellään valtuustoseminaarissa, jossa NuVan edustajat kertovat myös 2-vuotisen kautensa kokemukset, plussat ja miinukset. Odotan suurella mielenkiinnolla...

Inarin nuorten hyvinvoinnin puolesta


on paikallisen Selvä Peli -työryhmän slogan nykyisin.

Minulla on sellainen olo, että mikäli onnistumme paremmin nuorten kuulemisessa, nuorten työpajan kehittämistyössä sekä Selvä Peli -yhteistyön parantamisessa, olemme tosi hyvällä tiellä ja pitkällä. Työmaata ja haastetta riittää, se on selvä, mutta suuntamerkit ovat tässä...

Selvä Peli syntyi hetkensä tuotteena ja ilmiselvään tarpeeseen jo lähes 13 vuotta sitten. Lähtökohtana oli nuorten silloinen värikäs päihdekäyttäytyminen ja siihen reagoiminen yhdessä. Vuosien mittaan työryhmä on laajentunut kovasti ja ennaltaehkäisevän päihdetyön oheen on tullut muukin nuorten hyväksi tehtävä toiminta. Yhdessä on kokeiltu monelaista ja luotu myös lukuisia pysyviä käytäntöjä. Hyvää työtä kaikkinensa, mutta en taida olla ainoa, joka pohtii sitä ollaanko jotenkin juututtu paikoilleen.

Sikäli on hyvä, että työtä arvioidaan nyt ulkopuolisen henkilön toimesta sekä sisäisenä "omavalvontana" että peilaten ulkopuolisten käsityksiä ja ideoita. Nuorten ja eri yhteistyökumppaneiden näkemys on tässä oman pohdinnan ohella keskiössä. Jos tässä onnistutaan ollaan vahvoilla. Väki ja rahat vähenevät ja pidot eivät parane. Sikälis tarve nuoriin liittyvän yhteistyörenkaan olemassaololle ei katoa, päinvastoin. Niukkuutta jaettaessa taitaa olla lopulta ainoa järkevä tie kulkea sitä yhdessä... Niin Inarissa kuin kaikkialla muuallakin.

Miettii Skoeoe

Jälkikirjoitus:

Selvä Peli toiminnasta puhuttaessa nousee aika  ajoin ja säännöllisesti  esiin näkemys siitä, että päihteettömyyden vaatimus estää monien osallistumisen vaikkapa diskoihin. Keskustelu näistä nollatoleransseista onkin yksi nuorisotyön kestopuheenaiheista lähes kaikkialla missä nuorisotyötä tehdään.

Niin. Voi olla, että vaatimus leikkaa jossain määrin osallisuutta. Luulen kumminkin, että kyse on enemmänkin muusta mm. siitä, että ikäluokat ovat peruuttamattomasti niin pienet, että entisiin yleisömääriin ei ole paluuta.

Päihteettömyyden statuksesta ei tule tietenkään luopua. Yhteiskunnan tehtävä ei ole järjestää turvallisia juomistilanteita alaikäisille. Mutta: kun Selvää Peliä nyt kehitetään, joudutaan kyllä kysymään myös sitä, että leimaako tarkka kontrolli yhteistyötä siten, että muu unohtuu? Kun tutkimukset kertovat myönteistä nuorten alkoholinkäyttöön liittyen, niin voimmeko luottaa siihen, että trendi itsessään toimii kontrollikeinona asiaan, jonka kaikki sinällään tietävät. Tietoa lisää ja myönteistä viestintää... Brändi on valmis ja tosi kehityskelpoinen...



Ei kommentteja: