Ykkösuutinen löytyi Radio Perämeren nettisivuilta. Se kertoo, että Kemin kaupunginhallitus on torjunut kaupungin virkamiesjohdon tilaajien omaan nuorisotyöhön suunnittelemat suuret talousarvioleikkaukset. Torjuntavoitto on merkittävä, jos se kutistaa supistukset muutamaan tuhanteen euroon, semmoisen kanssa pärjää pienemmässäkin kunnassa. Merkittävyyttä korostaa se, että päätös on yksimielinen. Toki on niin, että lopullisesti asia nuijitaan pöytään Kemin valtuustosalissa joskun joulun ennen. Vasta sitten voi tuuletella.
Kumminkin: kyllä tuon päätöksen jälkeen on tosi vaikeata pyörtää kantaa, ainakin selittelemään pääsisi ihan urakalla. Toisaalta on kyllä niinkin, että matka kunnanhallituksesta valtuustoon on joskus yllättävän pitkä ja kaikki onnistuu tarvittaessa. Inarin nuorisotyöllä on tästä aika tuore esimerkki loppuvuodelta 2008. Tuolloinhan kunnanhallitus linjasi yksimielisesti sen, että viestintäpajamme olisi sijoitettu osaksi silloin vielä hengissä ollutta työllistämisyksikkö Revontulisäätiötä. No, nuorisotyön puhe tehosi ja valtuustossa valmistelupäätös pyörrettiin, ei yksimielisesti mutta tosi selvin numeroin kumminkin. Ja päätös muuttui kahdessa viikossa.
Myös Kemin tapauksessa ärhäkkä äänenkäyttö on kannattanut. Adressit.com:issa on vieraillut satoja Kemin nuorisotoimiston sekä nuorisotyön puolustajia ja kyllä puolestapuhujia on riittänyt muutoinkin. Hyvä näin... Kiintoisaa nähdä mitä tapahtuu.
Ennaltaehkäisevää vaikuttamista
Toinen mukava uutinen kiirii Pohjolan Sanomien kautta: Torniossa päättäjät ovat tavanneet nuoria. Tiedotuspiste Aaltosen puuhamiehen ja torniolaisen nuorisotyön ikinuoren ikiliikkujan Luskun mukaan homma toimi erinomaisesti. Vuoropuhelu oli ollut rakentavaa ja kriittistä. Keskustelu oli kuulemma ollut konkreettista ja nuorten huolet sekä toiveet olivat olleet käsittelyn pohjalla.
Mahtavaa. Olen varma siitä, että jatkossa juuri tämäntyyppisten tapaamisten tarve korostuu. Monesti on kyse pelkästä tietämättömyydesta, toki asenteissakin on korjaamisen varaa ja paljon. Tasavertaisella vuoropuhelulla lisätään molemminpuolista ymmärrystä ja kohta se on tarpeen.
Taas kerran kansantalouden taivaanranta saa myrskynpuhuvia, tummenevia sävyjä. Juuri nyt on oikeat ajat tiivistää nuorten ja aikuisten paikallista vuoropuhelua. Se on tarpeen, jos orastavan laman edessä halutaan välttää niitä virheitä, mitä 1990-luvun laman yhteydessä tehtiin. Säästöleikkuria heiluteltiin paniikissa ja lyhytnäköisellä tavalla. Nyt sitten satoa korjataan panostamalla sinällään tarpeelliseen ja hienolla työotteella tehtävään etsivään työhön. Samalla arvotaan onko hukassa 10-. 20-, 50- vai 100tuhatta nuorta.
Tosi järkevää. Ja jos yhteiskunta on jotain oppinut, se ei nyt säästä nuoriso- ja liikuntatoimen ennalta-ehkäisevistä euroista. Niistä joilla kansantaloutta ei pelasteta, mutta joilla tehdään tuloksekasta ja aidosti ennaltaehkäisevää työtä.
Mikä tekee Inarista vetovoimaisen?
Inari on mukana kansainvälisessä hankkeessa nimeltään Flow 4YU. Päädyin hommaan mukaan hiukan jälkijunassa ja tavallaan tietämättäni. Lähtiäisiksi kuulin, että ulkomaillekin pääsee: ainakin Etelä-Ruotsiin. Ja mikäpä siinä, edellisestä siihen suuntaan, Eskilstunaan tehdystä työreissusta onkin jo yli 10 vuotta.
Hankkeessa on mukana kuntia Italiasta, Ruotsista ja Kroatiasta. Suomesta mukana on Inarin lisäksi Rovaniemi ja Jyväskylä. Ihan mielenkiintoinen kuvio, tavoitteena on lisätä juurikin nuorten ja kuntapäättäjien vuoropuhelua.
Päivän kolmas hyvä uutinen liittyi tuohon hankkeeseen ja sen tarjoili paikallislehtemme Inarilainen. Se raportoi viikko sitten Ivalon lukiolla pidetystä valtuutettujen ja nuorten tulevaisuusseminaarista, jossa Rovaniemen osallistajavirtuoosi-mahdollistaja Annen johdatuksella pureuduttiin teemaan Mikä tekee Inarin kunnasta valovoimaisen nuorten silmissä nyt ja tulevaisuudessa? Oli muuten ihan hieno veto tuottaa Anne paikalle. Se on jotenkin silleen selittämättömästi eri asia, kun vetäjä tulee ulkopuolelta kaiken... Pienen paikkakunnan juttuja.
Olipa mukavaa. Neljäsosa Inarin valtuutetuista oli kuullut kutsun. Enemmänkin olisi mahtunut mukaan, mutta hyvä näinkin. Nuoria oli läsnä viitisentoista. Ja keskustelu oli rakentavaa, molemminpuolin kiinnostunutta ja ihan rehellistäkin. Jälkimaku on hyvä. Itse osallistuin ryhmään, joka pohdiskeli sitä miten kaikille nuorille voitaisiin taata kesätyöpaikka.
Haastava aihe, mutta ryhmä järjestäytyi saman tien ja jatkaa tammikuussa työtään. Jos ei heti onnistu, niin kyllä minä ajattelen, että jotain työllä voidaan saavuttaa. Kunhan ei vedetä kantoja liian tiukalle, niin kyllä päättäjät ainakin suostuvat kuuntelemaan ja keskustelemaan. Sekin on saavutus itsessään. Ja hieno homma, että ryhmän työhön osallistunut valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Valtteri lupautui kesätyöryhmän kummipäättäjäksi ja puolestapuhujaksi...
Inarissa on muuten sinällään muutamia tapaamisia järjestetty ennenkin. Edellinen taisi olla valtuuston ja nuorisovaltuuston yhteinen valtuustoseminaari huhtikuussa 2010. Teemana oli nuorten hyvinvointi Inarissa ja osallisuus molemminpuolin hieno. Näiltä pohjin on hyvä ponnistella. Tuota hankkeen etenemistä seurailen sitten jatkossa paitsi blogissa niin myös On the air versiossa Radio Inarissa.
Uuden NuVan alkumetrit
Inarissa on ollut nuorisovaltuusto vuodesta 2001 alkaen. Vikkelää sakkia, erilaisia vuosikertoja, mutta homma on toiminut.
Nuorisotyöläisen arkea on se, että porukkaa tulee ja porukkaa menee. Kun nuorten kanssa toimitaan, on kiertonopeus aika reipas. Onhan sitä matkan varrella tottunut, mutta ainahan se vähän vaatii, luopuminen ja uudestaan aloittaminen.
Meillä toimikausi vaihtui lokakuussa. On mielenkiintoista ja haastavaa aloittaa työ isolta osalta uudistuneen porukan kanssa. Näyttää hyvältä. Johtoajatuksena voisi ollakin tuo vuoropuhelun tiivistäminen. Siinä mielessä Flow 4YU -hanke on erinomainen osa tätä. NuVa lähettikin lukiolle neljä omaa edustajaa...
Jos työn tavoitteet ovat realistiset ja tekemisen kuormaa kasataan sopivasti, siten että tehtäviä on juuri sen verran mitä voidaan hoitaa, ei yhtään isommin, ovat asiat hyvällä mallilla. Ylisuuret toiveet vievät helposti siihen, että mikään ei hoidu ja homma menee henkisesti maitohapoille.
Olen nyt hyvin luottavainen. Kyllä tästä hyvä tulee...
Skoeoe