maanantai 21. tammikuuta 2013

Arki (valoa päin...)

 
 
 
 
     
Joulunseutu yhdistettynä Nuori 2013 -tapahtumaan muodosti jakson, jota ei oikein voi luonnehtia ihan tavalliseksi nuorisotyöläisen arjeksi. Nyt kun tuosta on päästy eroon ja aurinko on tehnyt comebackin alkavat härkäviikot ja on aika arvioida sitä mihin armon nuorisotyövuonna 2013 aion erityisesti paneutua.
 
Ajettelen piipahtaa kotikylän Nuoriso- ja urheilutalolla seuraamassa hetken kevään sählyliigan pelejä. Sarjaa pelataan huhtikuun loppuun kahdeksalla joukkueella. Hommaan sisältyy paljon myönteistä ja yhteisöllistä. Liiga on ollut aiemmin monenikäisten kohtaamispaikka, läsnä on jopa yleisöä ja inarilaiset vanhemmat ovat mahdollistamassa nuorten osallistumista muodostamalla vuorovedolla toimivan kuljetusrenkaan. Touhu tukee hienosti myös kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman suosituksia liikunnan  lisäämiseksi. Hieno homma, kilpailullisuutta on toki mukana, mutta ihan sopivana annoksena. Nuorisotalon perustoimintaa.
 
Nuorisotyölle on ollut tyypillistä se, että julkikeskustelua leimaa joku tulipaloluonteinen, ongelmaksi koetty asia, jonka nuorisotyö ottaa kuuliaisesti ratkaistavakseen. Näin on ollut niin kauan kuin muistan: huumeet, nuorisotyöttömys, hukatut nuoret, nuorisotakuu...
 
Tästä tuskin päästään, mutta kyllä kaiken keskiössä pitäisi muistaa se, että perustyö on tärkeintä. Muu toimii, jos peruskuviot on järjestyksessä. Ja sen pitää olla sitä, mikäli oikeasti halutaan onnistua nuorisotyön ennaltaehkäisevässä ulottuvuudessa. Tältä pohjalta ollaan tehty oman tilatoiminnan itsearviointia mallina Nuorisokanuunan kehittämät mittarit ja menetelmät. Työ jatkuu ja luulen, että tässä on yksi keskeinen tulosalue tälle vuodelle. Tilatoimintaa on hiljakseen kehitelty siten, että erilaista täsmätoimintaa ja työtä useiden eri kumppaneiden sekä vanhempien kanssa toteutetaan suuresti muuallakin kuin Ivalon Stönöllä ja Inarin Vintillä. Matkaa tässä suhteessa on vielä kuljettavana, mutta uskoisin, että siihen panostaminen kannattaa.
 
Nuorisovaltuuston selkeytynyt rooli
 
Kaksi vuotta on lyhyt aika. Syyskuussa ollaan sen edessä, että on taas aika valita uusi nuorisovaltuusto. Perushommaa sekin, mutta nyt siihen on erityistä syytä paneutua huolella.
 
Miksi? Nykyisen NuVan aikana on tehty huima harppaus kohti sitä mitä NuVan rooli nuorten asioiden puolestapuhujana ja edunvalvojana parhaimmillaan voisi olla. Keskusteluyhteys päättäjiin on tiivistynyt ja menetelmiä on kehitetty: kärkihankelistat ja yhteiset valtuustoseminaarit ovat olleet käytössä vuosina 2009 - 12 ja kuntavaaleissa NuVa on kunnostautunut hyvänä sparraajana vuosina 2008 ja 2012. NuVa on myös taistellut näkyvästi tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Nuoriso-ohjaajan vakinaistamisjutussa tuli turpiin ja avoin toiminta närkästytti päättäjiä, mutta hyvää siinä oli aito yritys ja profiloituminen: NuVa ei olekaan pelkkä aikuisten lemmikki, vaan se osaa käyttää itsenäisesti ja rohkeasti ääntään.
 
Minun on mahdotonta kuvitella, että marraskuinen eduskuntavierailu olisi kasvanut mittoihinsa ilman tätä myönteistä kehitystä ja draivia. NuVan onkin syytä pohtia tekemisiään, miettiä miten uusia nuoria innostetaan ehdokkaiksi syksylle ja kuinka siirtää kokemuksensa uusille parlamentin jäsenille. Kevät on aikaa pitää huolta siitä, että kehitys jatkuu myös uuden NuVan aikana. Se ei tule ilmaiseksi.
 
Myös NuVan taustahenkilöille riittää tässä haastetta: miten nuoria tuetaan tässä. Siinäpä minulle toinen painopiste alkaneelle vuodelle. Vasatokka on mainittu ääneen sisäisen kehitysseminaarin pitopaikkana. Kuulostaa hyvältä...
 
Nuorisotakuu: mitä se on? 
 
Nuori 2013 nettisivuilla oli lukijakysymys: Tiedätkö asemasi nuorisotakuun toteuttamisessa? En viitsinyt osallistua, kun totta puhuen en sitä tiedä.
 
Sen tiedän, että asian tiimoilta on riittänyt perusteluja ja julistuksellista puhetta runsaasti. Nollatoleranssi joutenolon osalta on hieno tavoite ja periaatteessa pikku kunnissa ihan realistinenkin. Toisaalta homman käytännön toteuttamiseen liittyy runsaasti kysymysmerkkejä, joihin kysyttäessäkään ei ole löytynyt vastauksia. Vielä. Julistuksellisen liturgian sijasta olisikin syytä pikaisesti kuulla vaikkapa siitä mitä uusi työkokokeilu sekä työhallinnon uusi palvelutapa käytännössä tarkoittavat.
 
Nyt jo edesmenneen entisen kunnanhallituksen jäsen Valtteri taisi olla etuajassa tehdessään valtuustoaloitteen alkusyksystä erityisen nuorisotakuutyöryhmän perustamiseksi Inariin. Taitaa olla niin, että kaivan tuon lepäämään jätetyn aloitteen uuteen käsittelyyn lähiviikkoina.
 
Olen ollut hiukan epäileväinen nuorisotakuun suhteen. Aiotut koulutusleikkaukset Lapissa eivät parantaneet asiaa eikä se, että lukuisiin kysymyksiin ei ole tullut selvyyttä. Kokonaisyhteiskunnallinen europanostuskin tuntuu haasteeseen nähden aika pieneltä. Silti: pitäisiköhän kumminkin ottaa asiaan positiivisempi asenne ja puhaltaa korvienvälissä aikalisä. Pikässä juoksussa pelissä on paljon ja nuorisotyöllä on sitäpaitsi käytössä viestintäpaja ja etsivä työ.
 
Ajanhallinnan sietämätön haaste...
 
Aikamoista reissaamista on nykypäivän nuorisotyöläisen elämä pohjoisessa. Homma on saanut taas semmoiset mittasuhteet, että siihen on jo pakko puuttua. Kokonaan keikkaamisesta ei tietysti pääse eikä tarvitsekaan, mutta kohtuutta ryhdytään etsimään.
 
Ei ala kumminkaan oikein lupaavasti: tammikuussa on oltu Jyväskylässä ja ensimmäiset Rovaniemen reissut on takana. Itsellä edessä on tässä kuussa vielä yksi työperäinen pikavisiitti Helsinkiin.
 
Nuorisotyö on tekijälleen koukuttava laji: helposti lipsahtelee ns. lisätyön puolelle. Ei on sana, joka ei kuulu ensimmäisten käytettävien ilmaisujen joukkoon. Tässäkin riittää pohdittavaa. Hyvin ehtii, vaikka viisi vuottakin on lyhyt aika. Se on aika, jonka kuluttua feidaan itseni ulos näistä hommista ja ryhdyn kalastajaksi Inarinjärvelle...
 
Skoeoe 
 
 

torstai 10. tammikuuta 2013

Nuori 2013 vol 4: Suomalainen voittaa aina (Iloa elämään...)




Torstaina 10.1. pohdin osana Veikkauksen paneelikeskustelua teemaa Iloa elämään - miltä jäätäisiin paitsi ilman lottokansan karttuisaa pelihuumoria. Aika monesta, Veikkaus tilittää tuottojaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka jakaa ne avustuksina tieteeseen, taiteeseen, liikuntaan ja nuorisotyöhön. Järjestelmä on merkittävä. Itsekin säpsähdin, kun vastasin keskustelua vetäneen Allianssin puhenjohtaja Hanna-Mari Mannisen kysymykseen siitä miten Inarissa? Viestintäpaja - ei puhettakaan ilman avustuksia, Ivalon Urheilukenttä - samoin, Vasatokan investoinnit keihäänkärkenä piakkoin käynnistyvä liikuntahallin rakentaminen - mahdotonta ilman tukea, samassa asemassa moni muu pienempi toiminnallinen kehityshanke tai investointi.... Miljoonia euroja.

Istuin valonheittäjien loisteessa Wilhelm auditorion stagella kovassa seurueessa. Veikkauksen uusi toimitusjohtaja oli uusi tuttavuus, samoin Helsingin uusi nuorisotoimenjohtaja Tommi Lantio, miellyttäviä kohtaamisia. Hilpeää sinällään, että arjen nuorisotyötä edusti Suomen suurimpien kuntien nuoriso"pomot". No, Tommilla on alueellaan puoli miljoonaa asukasta enemmän... Tutkija Tommi Hoikkala sekä lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula olivatkin tuttuja entuudestaan.

Aika laadukas keskustelu. Tämän arvion antoi myös Pohjois-Lapin edustajisto ja uskottava on: sieltä ei pisteitä heru turhalle suunpieksennälle. Huoli yhdistää: ns. jakosuhdelaki määrittelee ne osuudet, mitkä mm. nuorisotyö tuotosta saa. Kaikkien mielestä olisi keskeistä yrittää säilyttää asemat. Talouden kiristyessä on ilmiselvää, että ottajia on muitakin. Avoimuus on tärkeätä, sillä on merkitys, että lottoaja tietää, minne panostus päätyy, ellei voittoja tule.

EU:n kilpailulainsäädäntö on toinen asia, joka aiheuttaa sen, että hyväksikoettuja asioita ei voi pitää jatkossa itsestäänselvänä. Tutkijatommin sanoin: monopolin puolustaminen on rankka haaste. Tässä suhteessa Allianssi ja Kuntaliito sekä kaikki nuorisotoimialan tahot ovat piikkipaikalla. Puolestapuhuminen on tarpeen. Liikunnan ja kulttuurin kanssa ei ole järkevää kinastella osuuksista. Rikkumaton yhteisrintama on uskottavampi kuin riitaisa pelikenttä. Yhteistyö on tarpeen ja lobbaus: politiikot lopulta ratkaisevat. Hienolla tavalla paneeli löysi toisensa isoissa linjoissa. Hyvä...!!!

Jos pahin skenaario toteutuu, ollaan isojen vaikeuksien edessä

Tie pohjoiseen...

Nuori 2013: Onnistunut tapahtuma, jossa minusta parhaat lopulta kuulemani puheenvuorot käyttivät ivalolainen viestintäpajalainen Netta videotervehdyksessään Yhteistyön juhlassa sekä samassa sessiossa esiintynyt stand up koomikko Mikko Vaismaa: loistava show, jossa kohderyhmä oli huomioitu verrattomalla tavalla. Stand up joko toimii tai ei, nyt toimi.

Niin. Järjestäminen on iso ponnistus ja sisältää runsaasti kompromisseja ja eri tahojen intressien huomioimista. Järjestäjän osa on vaativa eikä käy kateeksi, iso käsi sinne. Jos kuitenkin voi toivoa: hitunen vähemmän pönäköivästi toteutetut avajaiset ja muut kokoavat tilaisuudet, ajallista tiivistämistä niissä ja äksöniä. Arkkipiispoja ja ylijohtajia sekä ministereitä tarvitaan, mutta liika on liikaa.

Lopulta tapahtuman luovat ihmiset. Kauhean paljon kohtaamisia. Yksi sattui sattumoisin. Matkalla Piispalasta soitin vanhalle kurssikaverilleni uuraislaiselle Artolle. Hän tuli minua tapaamaan. Satuttiin kohtaamaan HUMAKin standilla, jossa olin tapaamassa osastoa emännöinyttä Pirkkoa. Tajusin vasta Arton tullessa, että meillähän on Tampereen Nursojen vm. 1976 kurssitapaaminen menossa. Aivan mahtavan mukava ja nostalgiapitoinen puolituntinen. Kolmisin oli kohdattu joskus 35 vuotta aiemmin. Ja juttu jatkui siitä mihin se aikanaan oli jäänyt.

Päättäjäiset jätettiin suosiolla väliin. Tätä tekstiä olen vääntänyt välillä Tupoksen ABC - Rovaniemi. Tämä on myös viimeinen Nuori 2013 päivitys. Blogi palaa siihen ihan tavalliseen....

Kohta tullaan Rovaniemelle. Keikkabussissa hyvä fiilis. Katseltiin juuri Kaurismäen leffa Tie
pohjoiseen. Oikea suunta, se ainoa oikea...

Skoeoe

Vielä yksi kohtaaminen. Ei ole itsestäänselvää, että päätyy tapaamaan kaikkia, joita haluaa. Sattuma vie isossa kehyksessä. Oli hienoa jutella Peräpohjolan Opiston pitkäaikaisen opettajan Jaken kanssa. Taisi olla meillä viimeinen kohtaaminen työn merkeissä. Jakkea odottavat eläkepäivät. ISO KÄSI hänelle, upea ura on miehellä ollut. Respect!

Nuori 2013 vol 3: Johtoajatus haussa





Keskiviikko 9.10.2013:
aamuysistä iltaviiteen seminaareissa....

Piti aloittaa päivä seminaarissa, jossa käsiteltiin suurien kaupunkien nuorisotyön haasteita. Motivaationa on yhtäältä aito kiinnostus asiaan sekä toisaalta korvienvälin sisäinen kapinahenki: missä luuraa pienten kuntien nuorisotyötä koskeva seminaari? Onko vain iso nuorisotyössä kaunista ja onko koolla todella väliä?

Talousnäkymät synkkenevät ja niinpä keskustelu viipyili mm. siinä miten järjestöjen ja kuntien välistä yhteistyötä voitaisiin tiivistää arjen nuorisotyön, vaikkapa nuorisotalotoiminnan, järjestämisessä. Kiintoisaa puhetta. Ostopalveluihin turvautuminen voi toimia juuri isoissa kaupungeissa, joissa järjestöillä on jäsenpohjaa ja ammatillista valmiutta sekä päätoimisia työntekijöitä. Lapissa en kyllä tiedä yhtään kuntaa, jossa asia olisi hoidettavissa ilman, että järjestön oman toiminnan tavoitteet ja toiminta-ajatus ei kärsisi siitä. Siksi en innostu pohjoisessa, mutta kasvukeskusten osalta tunnustan keskustelun tärkeyden.

Kiintoisaa oli kuulostella paneelikeskustelijoiden näkemyksiä. Kaikki on suhteellista. Helsinki on suomalaisittain erittäin iso kaupunki ja eurooppalaisittain tarkasteltuna koko pääkaupunkiseutuna oikeastaan ainoa kaupunki. Samaan aikaan vaikkapa Oulu on väkimäärältään pienempi, mutta oleellisesti alueeltaan laajempi. Opin sen, että näissä isoissa, Nuorisokanuunaverkostoksi järjestäytyneissä  kaupungeissakin on merkittäviä eroja. Kuntajaon uudistus lisää jatkossa niitä edelleen.

Mutta silti se mitä minä haluaisin on: Allianssi järjestää risteilyllä tai nuorisotyöntekijäpäivillä seminaarin, jossa keskiössä onkin toisentyyppinen Suomi. Keskustellaan muuttotappioisen Suomen nuorisotyön haasteista. Kaupunkikeskuksilla ja reunaseuduilla on yhteys, joka on merkitykseensä nähden alikeskusteltu. Skenaario: lähetämme pohjoisen nuoret entistä nuorempina entistä kaeummaksi kotoaan suuntana etelä. Kaiken keskittyminen ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen nousu johtaa tähän. Olisi syytä pohtia minkälaista porukkaa keskuksiin lähtee ja kuinka keskusten palvelut ottavat heidät vastaan. Selvää on se, että oikea ennaltaehkäisy tarkoittaa onnistumista jo kotiseudulla kaikessa kasvatuksessa ja tukityössä. 16 -vuotias on nuori muuttaja...

Kasvatusta ja uutta johtamista

Päivien hienoa antia: HUMAKin opiskelijoiden episodit arjen nuorisotyön eettisistä pulmatilanteista. Piipahdin seuraamassa. FB päivittäminen kannattaa, jos nyt ei aina niin joskus.  Houkuttimena minulla oli Kati Soanjärven profiilipäivitys, jossa hän markkinoi vetämäänsä osiota pohdiskellen sitä, että voidaanko keskustella nuorisotyöstä itsestään ilman mitään erityisen Nuorisotakuu NYT tai etsivän työn ulottuvuutta.

Hyvä kysymys. Jo pitkään keskusteluissa erityinen on ohittanut arjen ihan tavallisen. Se arkinen on kumminkin pohja, jolta ponnistetaan. Tämä valitettavasti tuppaa unohtumaan ja keskustelu näinmuodoin jatkukoon. Hyvä... Nuorisotyössä on kysymys nuorisotyöstä.

Ajauduin myös kuuntelemaan Åbo Akademin professorin Alf Rehnin sessiota, jossa käsiteltiin uutta johtajuutta ja muutosten tarjoamia mahdollisuuksia. Olihan seminaari.... Kaukana siitä tavallisen normiarjen ajattelusta, mutta näitä ravistelujakin tarvitaan. Melkoista olikin, mitä voi muuta odottaa mieheltä, joka on julkisuudessa julistanut mm. että hyvä idea suututtaa aina jonkun tai että todellinen luovuus on ärsyttävää ja vaikeaa hyväksyä.

Lennokasta. Opitun toistaminen ei riitä, pitää pyrkiä enempään. Kehittyminen vaatii kriisin. Harkitun sokeuden vastavoima vie eteenpäin. Siinäpä pohdiskeltavaa. Käytännön jutuissa kiintoisa ajatuskulku oli ottaa vanhuksiin liittyvä palvelutyö osaksi nuorisokasvatusta. Hmm...

Päivän iloinen uutinen: nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin nuorisosihteeri Leena Aholle. Pitkänlinjan turkulainen oli aidon häkeltynyt ja iloinen tunnustuksesta. Selvä Keli onnittelee lämpimästi...

Skoeoe

Kuvia ei saa bloggeriin... Jostain syystä.... Nuori 2013 koskien tulee vielä yksi teksti. Tämä syntyy nelostiellä välillä Äänekoski Viitasaari. Avajaiset jätettiin välistä, kauas on pitkä matka...




tiistai 8. tammikuuta 2013

Nuori 2013 vol 2: Veturitallin katveessa


Tiistaina 8.1. on Nuori 2013 avajaispäivä.









Aamupäivällä meille esiteltiin Nuorisokeskus Piispala. Olipahan presentaatio... Aika runsaasti on tapahtunut sitten viime käyntini: jäähalli - uimahalli - luistelusimulaattori - paineilmajalkapallohalli... Oli kyllä mahtava tavata toimitusjohtaja Karia sekä hänen kakkosmiestään Jarmoa. Kun olen torstaina kutsuttuna osallistumassa Veikkauksen paneelikeskusteluun, jossa pohditaan mitä olisi jäänyt ilman ilman veikkausvoittovaroja, niin  Piispalasta tätä lajia löytyi ja kovasti... Hienoa.

Ajeltiin Jyväskylään, tuohon Suomen Ateenaan. Messukeskus Paviljongissa oli semmoinen hässäkkä, että alkoi suorastaan ahdistamaan. Hillitön ryysis. Piti painua majoittumaan ja palata ns. asiaan. Palaillessani poikkesin syömään ravintolaan, joka sijaitsee ihan rautatieaseman tuntumassa. Veikeä yhteensattuma: etelästä tuli pikajuna ja kukas sieltä tulikaan samaan ravintolaan lounaalle. Opetusministeriön nuorisoyksikön pari vuotta sitten eläköitynyt päällikkö Olli Saarela liittyi seuraan.

Ollilla ja minulla on paljon yhteistä. Hän oli avainasemassa kun Ovttas - yhdessä -nuorisotapahtuma ja EU:n nuorisotoimialapäälliköiden kokous tuotiin Saariselälle syksyllä 2006. Paljon on keskusteltu Nuorisokeskus Inarista (nyk. Vasatokka) sekä saamelaisnuorten asioista ja Murmanskin alueen nuorisovaihdosta.

Olipas se puolin ja toisin mukava sekä nostalgiatäytteinen tunteroinen. Ihan mahtavaa oli kertoilla mm. sitä muutoksesta mikä on Murmanskissa menossa sekä siitä miten saamelaisnuorten osallisuusjutut ovat edenneet Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston myötä. Tuntuipa emeritus nuorisopäällikköä uutiset miellyttävän.

Seminaarihuomioita

Nuorisotakuusta on puhuttu paljon ja taas puhuttiin. Odotusarvot eivät varsinaisesti olleet korkealla kun menin sanankuuloon. Julistuksellisia perusteluja on kuultu paljon, käytännön keskustelua siitä miten homma toteutetaan on kuultu vähän, oikeastaan ei laisinkaan tehtäväksiannon vaativuuteen nähden.

Niinpä en odotellut kuulevani lisänäkemyksiä enkä niitä kuullutkaan. Huono juttu. Kukaan ei tunnu tietävän sitä mikä on lopulta yhteiskunnan lisäpanostus eikä sitä mitä tapahtuu käytännössä. Opaskirjanen on tulossa lähiviikkoina...

Pessimisti ei pety. Jossain määrin ärsyttävää tilanne on, mutta ei voi kuin ihmetellä. Koulutustakuun osalta opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelma ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen leikkaamisesta julkaistiin hämmästyttävän huonosti ajoitettuna. En muista mikä olisi yhtä onnettomasti ajoitettu aie. Huono juttu, nuorisotakuun päällä lepää jo nyt uskottavuusongelma, joka päivä päivältä kasvaa. Alkaa olla kiire tuottaa hyviä uutisia. Tulomatkalla kuulimme Lapin Radiosta kuinka eräs Lapin TE-keskuksen asialle tärkeä virkamies jo tunnusti, että nuorisotakuu ajoittui huonoon aikaan. Ei kai aika sinällään voi olla huono, jokin muu mättää kun virkakoneistokin jo passailee.

Avajaisissa kuultiin mm. valtakunnan inhorealistien kuningasta Raimo Sailasta ja arkkipiispa Kari Mäkistä.  Sailas varmaan tietää mistä puhuu. Globaalien ongelmien sävyttämä puheenvuoro ei kuitenkaan isommin innostanut, tältä mieheltä jos keltä olisin toivonut realistista puhetta ihan tavallisiin talouspoliittisiin ratkaisuihin, niihin joiden varassa mm. nuorisotakuun toteutuminen  lopulta lepää.

Veturitallit..

Päivä päättyi kiintoisissa tiloissa. Jyväskylässä on ollut tarve kehitellä kaupungin keskustaan nuorisokeskus. Ja olikin sitten kehitelty. Alunperin höyryvetureiden varikkopilttuusta on rakenneltu monipuolinen ja näyttävä nuorisotoiminnallinen kokonaisuus.

Loistava ja merkittävä panostus, kun on tiedossa sekin, että kaupungin talous on ollut tiukoilla. Suoritusta korostaa sekin, että tällaisia ei ihan joka päivä tai edes joka vuosi avata Suomessa. Lokakuussa 2012 oli avattu ja oli tosi kiehtova parituntinen katsella paikkoja ja keskustella Veturitallien motivoituneiden ja mukavien nuorisotyöläisten kanssa.

Nuorisokeskuksesta tuli oitis mieleen norjalainen tilafilosofia, mesta oli lähtökohdiltaan kuin Altan nuorisotalo Huset. Homma ei rakennu niinkään perinteisen avoimen toiminnan varaan vaan teemoitettuun sisällölliseen toimintaan. Rokkia, osallisuutta, mediakasvatusta, kulttuurista nuorisotyötä. Komeat lähtökohdat.

Päivä päättyi siis hyvissä ja kannustavissa tunnelmissa. Kaikki on mahdollista...

Skoeoe

maanantai 7. tammikuuta 2013

Nuori 2013 vol 1: Prologi






Nuori 2013.... Rakkauden ammattilaisten megalomaaniset kokoontumisajot Suomen Ateenassa, Jyväskylässä...

Enpä tiedä kenen päässä syttyi kirkas lamppu: yhdistetään valtakunnalliset nuorisotyöpäivät, työpajapäivät, Kirkon Nuorisotyöpäivät ja Nuorisotutkimusverkoston vastaava kokoontuminen. Loistoidea, runsaasti sitä kuuluisaa synergiaetua ja säästöjäkin itse asiassa lopulta. On myös niin, että lähestytään peruuttamattomasti niitä aikoja, jolloin on niinsanotusti pakko tehdä yhdessä, jos halutaan tuloksia. Ja toisaalta: haasteet ovat niin kovat, että parempi olisi. Tehdä tulosta...

Ajatus on herättänyt vastakaikua: nyt on maanantai ja huomenna tiistaina kohtaamme 2300 kolleegaa eri puolilta maata. Meidän Pohjois-Lapin matkueessa on 12 nuorisotyöläistä Utsjoelta Sodankylään. Mahtavaa. Sakki on niin iso, ettemme mahtuneet Torniosta huomenaamulla lähtevään bussiin. Lapista osallistunee viitisenkymmentä alan uskollista, ei huono, ei ollenkaan...

Blogi päivittyy Nuorisokeskus Piispalassa, Suomen Nuorisokeskusten lippulaivassa, jonne saavuttiin juuri. Tyypillinen  normireissu, jossa monen mielestä on järki kaukana. Lähdettiin takuulla ensimmäisinä osallistujina liikkeelle ja viimeisinä palataan kotiin kuten aina. No, järjestäjiä ei tähän lasketa, se on eri juttu se... Ivalo - Piispala lukema on 13 tuntia ja lähes 900 kilometriä... Joku voisi sanoa, että vain kahden ja puolen päivän tähden... Ja sama takaisin. No, Jyväskylässä asuvan on helppo hymyillä...

Lapissa on kumminkin totuttu siihen, että kauas on pitkä matka. Ja kaikkihan on lopulta niin suhteellista. Miksi sitten mennään tällaisiin. Pakko on, pysyy ajan tasalla. Kuulee asioita, joita ei koti-Inarissa kuule ja tapaa hyödyllisiä ihmisiä. Ja mukavaa porukkaa kaikin osin: vanhoja tuttavuuksia ja uusia kontakteja. Väittelemäänkin pääsee, epäilemään ja kyselemään. Haastavinta on runsauden paljous: miten ehtii kaikkialle...

No ei mitenkään. Ähkyn vaara on ilmeinen, Suunnitelma on tehty ja se sisältää muutakin kuin oman osallistumisen Veikkauksen paneelikeskusteluun. Mitä vaille nuori jää, jos ei ole veikkausvoittovaroja. Aika paljoa vaille... No, torstaina jutellaan siitä.

Tunnelma keikkabussissa on ollut myös tosi hyvä... Lupa odottaa hyviä päiviä...

Skoeoe