sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Etsintäkuulutus: Toiminnanohjaaja Inarin viestintäpajalle




Myönteiset uutiset ensiksi. Näinä aikoina ei ole ollenkaan itsestään selvää se, että kun kunnassa syystä tai toisesta vapautuu tehtävä, siihen saa automaattisesti täyttöluvan. Inarissa asiat ovat onneksi olleet toisella tolalla. Kun vuonna 2009 vapautui eri syistä sekä liikunta- että kulttuurisihteerien tehtävät, ei asiassa jääty turhia pohdiskelemaan vaan tehtävät pantiin oitis hakuun ja täytettiin aikanaan pätevillä työn jatkajilla. Oireellista kaikelle oli, että satuin olemaan reissuillani Lapin taidetoimikunnassa päivänä, jona sivistyslautakunta pisti kulttuurisihteerin viran hakuun. Eivät meinanneet toimikunnassa epäuskoiset uskoa, että näin tapahtuu...

No. Lisää tehtäviä on vapautumassa. Nyt nuorisotyön porukoissa käy niin, että viestintäpajan pitkäaikainen vastaava työelämävalmentaja on siirtynyt toisille tiedotuksen areenoille ja olemme saaneet luvan pistää toiminnanohjaajan paikka hakuun.

Virallisesti se tapahtuu tänään 20.12., joskin juttu on kiertänyt jo kolmisen viikkoa. Hyvä niin, toivottavaa olisi, että saadaan paljon ja vahvoja hakijoita. Hakuaika päättyy muuten keskivikkona 18.1.2011 klo 15.00 ja hakuilmoituksen löytää vaikkapa osoitteesta http://www.lanuti.fi/ ja sieltä Inarin sivut. Mollin sivuille tiedot singahtavat myös ennen joulua.

Miksi Inariin ja miksi juuri tuohon tehtävään? Viestintäpajaa on kehitetty tavoitteellisesti koko 2000-luku tarkoituksena luoda paikallinen nuorisotiedotuksen ja neuvonnan monipuolinen toimintakeskus. Toisiin tehtäviin siirtynyt Jamo on tehnyt tässä suhteessa mittavan kehitystyön aluksi kolmen ESR-rahoitteisen hankkeen (Apro -> Intro -> Nitro) kautta ja sittemmin muuten vain.

Työn tulokset näkyvät. Perustat ovat iskussa. Kunta on vakiinnuttanut viestintäpajan osaksi nuorisotyön palvelutuotantoa jo keväällä 2006. Paja on värikkäiden vaiheiden jälkeen säilyttänyt myös itsenäisen asemansa nuorten työllistäjänä sekä koulutusmahdollisuuksien kehittäjänä. Tekniset perusvalmiudet ovat hyvät ja mahdollisuus pyörittää EU:n pohjoisinta ja nuorisomyönteisintä paikallisradiota Radio Inaria on osoittaunut oivalliseksi metodiksi mediatyöpajan arjessa.

Pajan työpajavaiheen (1995 - 2010) aikana siellä on piipahtanut yhdestä kuukaudesta vuoteen kestävässä toimenpiteessä runsaat 350 nuorta. Se on kova luku varsinkin kun pääosa on ilmoittanut hyötyneensä jaksosta. Lappilaisen työpajan tyyliin se kuuluisa The Next Step on useimmilla ollut ammatillinen koulutus. Paja on tarjonnut nuorille siirtymävaiheessa sopivaa tekemistä, yhteisöllistä toimintaa ja aikaa pohtia mitä sitten, kun pajapäivät ovat luetut. Parin viime vuoden ajan on mielestäni myös olty ytimessä: nuoria on riittänyt (kuluvan vuoden aikana 45 eri henkilöä!) ja keski-ikä on pyörinyt siinä 20 vuoden tuntumassa. Tytöt ovat pääosin puuttuneet syystä, jota emme tunne.
Toiminnajohtajan pesti on kiintoisa ja haastava. Kahta samanlaista työpäivää ei löydy. Paja on paitsi monipuolista viestintää edesauttava myös kasvatustyötä. Kokonaisuus tekee paketista haasteellisen, mutta aika ei takuulla tule pitkäksi. Kysykää vaikka Jamolta tai kuluneen syksyn vastuuhenkilö Mortilta.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan millaiseksi hakemuspaperipino toimistoni sekasotkussa kasvaa. Pajan kautta on moni inarilainen päätynyt myös opiskelemaan mediaa ja sitä kautta työelämään. Myös työllistämisguruja paja on synnyttänyt. Hakijoita voisi olla niinmuodoin myös ns. omasta takaa.

Niin. Elämässä vaikuttavat kuitenkin monet jutut ja lähteminen ei ole ihan yksinkertaista. Joten saapas nähdä. Kaikille, joita kiinnostaa voisin todeta, että tämä tilaisuus ei kuitenkaan ihan heti toistu

Skoeoe

Ai niin 1:
Selvä Keli toivottaa kuuntelijoilleen/lukijoilleen rauhallista joulua ja hyvää uuttavuotta. Radioshow myös joululomalla normiaikaan to 19-20. Palataan syksyn tunnelmiin siten, että 23.12. ovat äänessä nuoret ja 30.12. nuorisotyöläiset

Ai niin 2:
Pidän pyynnöstä myöskin Allianssin uusituilla sivuilla (http://www.alli.fi/) kuukauden blogia joulu-tammikuun ajan.