lauantai 17. lokakuuta 2009

Saamenuorten osallisuusasiat myötätuulessa






Kuukausi näyttää nykyään olevan soppeli aika blogin päivittämiseen. Kerrottavaa sinällään olisi, mutta se aika...

No. Piipahdin lyhyen syystauon jälkeen kiintoisassa konferenssissa Saariselällä. Tapahtuman järjestelyistä vastasi Saamelaiskäräjien nuorisolautakuntahanke. Hienoa työtä hanke onkin tehnyt: näyttää uhkavasti siltä, että saamelaisnuorille järjestyy nuorisovaltuuston kaltainen vaikuttamiskanava jo ensi vuonna. Siltäkin näyttää, että Käräjille perustetaan nuorisoasiainsihteerin virka. Mahtavaa. Asiasta on keskusteltu jo pitkään ja Selän seminaarin tuloksena ainakin minulle jäi hyvin luottavainen olo: nyt nämä asiat syntyvät.

Miksi olen luottavainen. Kokoontumisen henki oli sellainen. Lisäksi merkittäviä ja asialle myönteisiä puheenvuoroja käytti moni avainhenkilö. Käräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi näytti vihreää. En ollut yllättynyt: niin myönteisesti hän käsitteli hanketta haastattelussa, jota tein Sevettijärven asuttamisen 60-vuotisjuhlissa syyskuun alussa.
Rahastahan moni asia on kiinni, niin tämäkin. Kulttuuri- ja urheiluministeri Steffan Wallin sekä opetusministeriön nuorisoyksikön päällikkö Olli Saarela lupasivat ministeriön täyden tuen.

Mitä muuta tarvitaan: saamelaisnuorten omaa aktiivisuutta tietenkin sekä Saamelaiskäräjien ymmärrystä nuortensa asiaan. Tärkeätä on se, että juuri Käräjien yhteyteen luodaan uusi väline. Vapaaehtoistyö on merkityksellistä ja tässä Suomen Saamelaisnuorten Yhdistyksellä on ollut ja on keskeinen rooli. Mandaatti edustaa saamelaisia heidän asioissaan on kuitenkin Saamelaiskäräjien. Siksi nuorten edustajiston sijoittaminen osaksi Käräjien organisaatiota on tärkeätä.

Mikä muuttuisi. Varmasti moni asia: lausuntoja, kannanottoja, lisääntyvää kiinnostusta. Jos ja kun saamelaisten nuorisolautakunta verkostoituu paitsi kansainvälisesti saamelaisasioissa myös kansallisesti nuorisotyötä tekevien kuntien ja yhteisöjen kanssa saavutetaan minimissään se, että oikea tietosuus saamelaisten elinoloista ja kulttuurista Suomessa ja Lapissa lisääntyy takuuvarmasti. Se on hyvä se sillä jopa omassa läänissä esiintyy tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä.

Toinen juttu. Saamelaisnuorten elinoloihin ja hyvinvointiin liittyy paljon erityispiirteitä. Toisaalta monet saamelaisnuorten ongelmat (poismuutto, paluumuuton mahdollisuudet, kouluttautumisen kysymykset) ovat yhtäläiset Lapin ja muiden reuna-alueiden nuorten elinoloihin. Tässä yhteistyö on voimaa ja saamenuorten panosta yhteisissä ponnisteluissa tarvitaan.

Saamelaiskäräjiltä toivon näkemystä siihen, että nuorten annetaan määritellä edustajistonsa valintaperusteet ja siihen, että nuorisolautakunnalle annetaan riittävät resurssit sekä mahdollisuus oikeisiin päätöksiin. Muutoin syntyy feikki: näköharha, muodot täyttyvät, mutta itse asia jää vajaaksi.

Hyvältä kuitenkin näyttää. Selvä Keli toivottaa projektisihteeri Annelle sekä hankkeen valmisteluryhmän puheenjohtajalle/Saamelaiskäräjien nuorimmalle edustajalle Tuomas-Aslakille voimia ja periksiantamattomuutta hankkeen loppumetreille. Käräjät päättää jatkosta joulukuussa, Selvä Keli odottaa innolla...

SomBy - suomalaisen saamerockin yksinäinen

Saman seminaarin yhteydessä Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta jakoi Käräjien kulttuuripalkinnon vuodelle 2009. Kulttuuri- ja urheiluministeri Steffan Wallin sekä Käräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jouni-Ilmari Jomppanen jakoivat tunnustuksen vuotsolais-inarilaiselle saamerockyhtyeelle SomBylle.

Mahtava valinta, loistokehys palkinnon luovuttamiselle. Selvä Keli iloitsee. SomBy, joka voitti keväällä Sàme Grand Prix'n, tuon saamelaisten Euroviisut, on Suomessa lajityypissään suuri yksinäinen. Yhtyeen kitarsankari Oula piti tunnustusta merkittävänä, yllättävänäkin. "Mehän soitamme vain rokkia..."

Turhaa vaatimattomuutta. Näinkin saamelaiskulttuuri elää ja näin sitä tehdään tunnetuksi. Palkinto meni juuri sinne minne pitikin. Hienoja nuoria, hyvää musiikkia.

Selvä Keli iloitsee ja toivoo bändille myötätuulta, täyttyvää keikkakalenteria ja tekemisen nöyryyttä. SomBy on hieno saamekulttuurin lähettiläs. Tämä tiedoksi ja ilmaiseksi vinkiksi kaikille keikkajärjestäjille. Ette pety...

Onnittelut myös nuorille Sevetin koulaisille Akalle sekä toiselle heistä, jonka nimeä häpeäkseni en muista. Tytöt osallistuivat Saamelaiskäräjien nuorisoltk-hankkeen käynnistämään Minun Saame 2030 -kirjoituskilpailuun ja putsasivat sarjavoitoillaan palkintopöydän. Elämä Sevettijärvellä on monella tavoin erilaista kuin keskuksissa. Lisäksi vähemmistöillä, myös saamelaisilla on omat vähemmistönsä, joilla on omia erityispiirteitään. Tämä tuppaa välillä unohtumaan. Tästäkin näkökulmasta nuorten kolttien menestys on tosi mukava asia. Sevettijärven asuttamisen 60-vuotisjuhlissa elokuun lopulla saattoi myös hyvin havaita sen kuinka oman identiteetin arvostus kolttaheimon nuorten parissa on hienossa nousussa.

Ministerivierailu

Ministeri Wallinilla oli tiukka inarilainen perjantai.

Saariselän jälkeen matka vei Riutulaan Nuorisokeskus Vasatokan 15-vuotisjuhliin/laajennuksen vihkiäisiin. Selvä Keli onnittelee Mikaa ja koko Vasatokan nykyistä ja entistä henkilöstöä tehdystä työstä Nousukiitoa on ollut mukava seurata.

Tiedot Vasatokan bileistä kertovat myös siitä, että Inarin nuorten edustajat Anu/Laura (NuVa) sekä Miia/Siru (Duo Arctic93) sekä viestintäpajan kaksikko Jarppa-Joona hoitivat hommansa tyylikkäästi. Mahtavaa... Henkilökohtaisesti harmitti etten päässyt mukaan. Valinnat ovat joskus hyvin hankalia. Tämä oli ministerivierailun salattu pimeä puoli: useiden asioiden päällekkäisyys.

Ministeri ehti ennen poistumistaan Utsjoelle vielä vihkaista Ivalon pääkirjaston laajennuksen. Vaikuttava suoritus häneltä sekä Seurujärven Jannelta, Inarin omalta kansanedustajalta.

Kiirettä piti myös viestintäpajalla. Ihme on jos ministeri Wallin ei perjantain jälkeen tiedä sitä, että Inarissa on mediapainotteinen työpaja ja EU:n nuorisomyönteisin paikallisradio. Viestintäpajan pojat haastattelivat ministeriä kolmeen kertaan, kolmessa eri paikassa ja kolmesta eri teemasta. Loistavaa.

Tiedot kirjastosta kertovat, että Radio Inarin nuoret toimittajat olivat haastattelun jälkeen keskustelleet Steffan Wallinin kanssa Pahkasian toimituspolitiikasta. Mahtavaa...

Liikuntasihteeri valittu Inariin

Viikon uutisiin kuuluu eittämättä myös se, että Inarin sivistyslautakunta valitsi kokouksessaan 14.10. uudeksi liikuntasihteriksi Utsjoen vapaa-aikasihteeri Marken.

Hienoa. Jo oli aikakin. Henkilökohtaisesti olen hyvin helpottunut ja paitsi, että sinkautan onnittelut Markelle odotan innolla sitä, että vapaudun kahden toimiston loukusta.

Töitä riittää. Viime radiolähetyksessä lueskelin paikallislehti Inarilaisen tekstiviestipalstaa.
Sorruin siinä ja myös tässä kommentoimaan nimettömän tekstailijan kannanottoa, jonka ydin oli se, että liikuntasihteerin paikka pitäisi jättää täyttämättä ("Mitä tehdään liikuntasihteerillä...").
Yleensä en vaivaudu keskustelemaan/kommentoiman nimimerkin tai lähdesuojan takana lymyileviin heittoihin. Anonyymisti on helppoa toimia, liian helppoa.

Lyhyt kokemus kahden viran tehtävien hoidosta antaa selvä tuloksen: töitä kahdelle riittää, sopii tulla kokeilemaan.

Tekstaaja oli myös sitä mieltä, että tekninen toimi hoitaa ladut ja Tunturikiekko jäät. Noinkohan. TuKi hoitaa kyllä pelaamisen, mutta kyllä jäähallin jäänhoito olisi haaste ilman liikuntatoimen työntekijöitä.

Niin se on.

Edessä ovat uudet haasteet. Tätä kirjoitettaessa menossa Stönöllä on Ankkuri-hankkeen videokurssi. Viikon päästä soitellaan Rajarockin 20-vuotisjuhlakonsertti.

Niistä sitten myöhemmin

S