perjantai 19. joulukuuta 2008

Kohti vuotta 2009


Selvä Keli radioshow on sitten vuoden 2008 osalta paketissa. Viimeisen lähetyksen studiovieraana oli Selvä Peli -työryhmä, joka kokousti viestintäpajalla. Katsottiin taaksepäin ja todettiin porukalla, että taakse jäi hyvä ja vilkas vuosi. Tästä on hyvä jatkaa ansaitun ja toivottavasti rauhoittavan joulutauon jälkeen kohti vuotta 2009, joka sitten onkin monien merkkivuosien sarjatulitusta.

Eipä ennen ole oikein ollut tapana korostaa nuorisotyön toimintojen merkkivuosia. Viime huhtikuussa Vasatokassa pidettiin Selvä Peli porukoilla työkokousta teemalla Minne menet inarilainen nuorisotyö? Huomattiin, että ehkäpä vuonna 2009 olisi syytä suhtautua asiaan toisin. Tosi monia asia täyttää tasavuosia, lista on näyttävä:

- Nuorisotila Stönö 25 v.
- Viestintäpaja 20 v.
- Rajarock 20 v.
- Nuorisokeskustoiminta 15 v.
(Nk. Inari/Vasatokka)
- Tilkkutäkki 15 v.
- Selvä Peli 10 v.

Niin ja saavuttaahan Selvä Kelikin peukku suussa vaiheen eli täyttää helmikuussa kokonaiset yksi vuotta...

Nämä vuosipäivät ryydittävät vuotta 2009. Juhlinta tapahtuu ensisijassa normaalin perustyön merkeissä, mutta erityisjuttujakin on tulossa. Tiedotuksellisesti vuosi on erityisen tärkeä... Selvä Peli ryhmällä on siis tiedossa vilkas vuosi.

Mutta sitä ennen pysähdytään ja rauhoitutaan joulunaikaa viettämään.

Selvä Keli kiittää kuuntelijoitaan, studiovieraitaan sekä blogissa kävijöitä
kuluneesta vuodesta ja toivoo kaikille rauhallista joulua ja mukavaa vuotta 2009.

Blogi ja radioshow vaikenevat, mutta vain hetkeksi. Selvä Keli radioshow produced by Mari & Seppo on the air again on the 8th of january, elikkäs loppiaisen jälkeen nuorten asiat esillä Radio Inarissa...

S

lauantai 13. joulukuuta 2008

1 - 20 - 4 ??!!































Inarille on sitten vahvistettu toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2009 - 11.
Vanha valtuusto pääsi viime töinään ottamaan kantaa myös siihen pitäisikö nuorten pajatoiminta siirtää nuorisotyöltä Revontulisäätiölle, joka hoitaa pitkäaikaistyöttömien sosiaalista työllistämistä. Kunnanhallitus ehti jo yksimielisesti täydentämään nuorisotyön viestintäpajatekstiosaa lauseella Pajatoiminta liitetään Revontulisäätiöön.

Koko homma tehtiin kahdessa viikossa. Kiireessä unohtui sivistyslautakunnan, nuorisotyön ja ennenkaikkea nuorten itsensä kuuleminen.

Siirtolauseke kirvoitti salissa kipakan ajatustenvaihdon. Moni valtuutetuista oli oivaltanut sen, että mikäli asia olisi edennyt kunnanhallituksen esityksen pohjalta, ei jatkossa enää olisi keskusteltu muutostarpeista tai syistä. Keskustelua jatkossa olisi kyllä käyty, mutta vain siitä miten ja millä aikataululla siirto hoidellaan.

Seurailin keskustelua Radio Inarin suorassa lähetyksessä ja pääosin asian käsittely oli tasokasta. Keskustelun edetessä oli ilmeistä, että asiassa päädytään äänestämään. Keskustelun edetessä oli selvää myös se, että siirto aiheuttaisi merkittäviä muutoksia nuorisotyön talousarvioon sekä toimintaan. Uhkana olisi huolella rakennellun ja nuorten elämäntilanteista perustelunsa ammentavan kokonaisuuden rapautuminen.

Jotenkin minulla oli sellainen olo, että siirtoajatus toimi myös testinä siihen mitä kaikkea kunnan omaa toimintaa voidaankaan/halutaan ulkoistaa. Sosiaali- ja terveystoimi on jonkin tekstin mukaan siirtämässä päihdetyö- vastuutaan samaiselle Revontulisäätiölle. Siitä olisikin lyhyt matka kysyä Selvä Peli -työn suorittajasta. Sitä kautta voisi sitten pohdiskella kätevästi koko kunnallisen nuorisotyön asemaa ja tarvetta.

Lopullinen ratkaisu(ko?)

Viimeistä kokoustaan istuneelle valtuustolle on kunniaksi se, että nuijankopautukseen tarvittiin omituiset äänestysluvut: 1 siirron puolesta, 20 sitä vastaan ja 4 tyhjää. Olevissa olosuhteissa tulos on ainoa oikea.

Toivottavaa on myös se, että viesti seuraavalle valtuustolle on riittävän selkeä: ennaltaehkäisevän nuorisotyön lähtökohdat ovat ihan erit kuin sosiaalisen työllistämisen, vaikka niihin erityisesti työllistämisasioissa liittyy samojakin elementtejä.

En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että asialle hyväksi on se miten ratkaisu syntyi. Viestintäpajan asemaa on käsitelty valtuustotasolla omana asianaan vuosina 2001 ja 2005 sekä osana työllistämisen tuotteistustyötä vuosina 2006-07, normaalit kuntasuunnitelmapäätökset on myös tietysti tehty vuosittain. Kaikki yksimielisesti joskin välillä kiivaastikin keskustellen.

Suotavaa olisi, että nyt saataisiin työrauha ainakin pariksi-kolmeksi vuodeksi. Jatkuva selvittely ja asian vatvominen kuluttaa energiaa ja kaikki se on pois varsinaisesta työstä, jota sitäkin on ihan riittämiin pelkän peruskuvion pyörittämisessä puhumattakaan erillistapahtumista.

Vuosi 2009 on Inarin nuorisotyön merkkivuosi monella tapaa. Tuleepa todelliseen tarpeeseen ajatus tehotiedottaa nuorten toiminnoista ja nuorten asioista ylipäänsä. Myös NuVan suunnitelma tiivistää nuorten ja aikuisten välistä vuoropuhelua on mitä ajankohtaisin.

RockInariRonja


NuValla on mukava perinne: se jakaa vuosittain kunnan itsenäisyyspäiväjuhlissa oman Rock Inari-tunnustuspalkinnon.

Numeron kuusitoista sai nuoriso-ohjaaja Ronja Kyrö. NuVa arvosti palkinnolla nuorta nuorisotyöntekijäänsä, joka muutaman Rovaniemellä vietetyn opiskeluvuoden jälkeen on halunnut palata Inariin. Ja halunnut myös tehdä työtä nuorten parissa. Ja nopeasti Ronja onkin luottamuksen nuoriin hankkinut.

Kaikista nuorisotyön tunnustuksista mahtavinta on varmaankin saada nuorten oma tunnustus. Näin ajattelisin.

Selvä Keli onnittelee Ronjaa, niin ja myöskin pitkän työn inarinsaamenkielen hyväksi tehnyttä Matti Morottajaa, joka puolestaan pokkasi samoissa pippaloissa vuoden 2008 Inarilaistekopalkinnon. Oli jo aikakin...

Tuoreita Selvä Kelin äänileikkeitä nettiin...

Vihdoin ehdin uusimaan nettisivujen äänileikekokoelmaa. Osoitteesta www.lanuti.fi/inari ja vihreästä bannerista (kuuntele selvää keliä tästä) löytyy haastatteluja menneeltä syksyltä. Äänessä mm. linja-autokatossankari Arttu Inarista, opetusministeriön nuorisoyksikön päällikkö Olli Helsingistä, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Enontekiöltä sekä powermetalliyhtye Eklipiticonin rokkistarat Jarppa sekä Juho Ivalosta.
Muutakin löytyy, käykää kuuntelemassa.

Ensi viikon radioshow onkin vuoden viimeinen, studiovieraana joulutunnelmissa on koko Selvä Peli -työryhmä. Radio Inarin ohjelmakarttaa ei vuodenvaihde hetkauta: Mari ja Seppo on the air heti loppiaisen jälkeen.

S

tiistai 9. joulukuuta 2008

Tansanilaista elämänmenoa Isolla Kirkolla

Tapasin perjantaina vanhan tuttavani Freddyn, joka oli saapunut Suomeen opiskelemaan stipendin turvin tietotekniikkaa Metropoliaan.

Tuleva maisteri luonnehti suomalaista elämänmenoa sangen osuvasti ja mietimme yhdessä elämän moninaisuutta ja tansanialaisia-suomalaista synteesiä siitä.

Freddy kertoi olevansa 17 lapsisen perheensä onnekkain, koska saa opiskella Suomessa täydellä stipendillä. Stipendinsä turvin hän elättää itsensä täällä Suomessa sekä vaimonsa ja poikansa Tansaniassa. Sillä mitä jää, hän maksaa kahden sisarensa koulunkäynnin lukion loppuun saakka kotimaassaan. Kaveri melskaa siinä sivussa Symbian softan parissa ja kuvaa freelancer- pohjalta opinahjolleen videoita. Aikaansaapa kaveri.

Jos kiinnostuneita löytyy tarpeeksi, niin järjestämme elokuun 2009 lopussa musiikkipainoitteisen kahden viikon reissun Tansaniaan, Freddyn toimiessa matkaoppaana tansanialaisen musiikin ihmeelliseen maailmaan.

Jotain suomalaisesta stipendijärjestelmästä tietävänä ajattelen, että Freddy käyttää aikansa täällä monella tapaa todella järkevästi.

Eroavaisuuksia Suomen ja Tansanian välillä udellessani hän totesi:"Suomessa kaikki toimii ja kirkot ovat tyhjiä. Tansaniassa mikään ei toimi ja kirkot ovat koko ajan aivan täynnä."

Taidan lopettaa valituksen tältä joululta tähän.

-m-

tiistai 2. joulukuuta 2008

Äetsän työpajan kokemuksia


Täällä Äetsässä päätetiin muutama vuosi sitten tehdä "revontulisäätiöt" ja nuorille kohdennettu, tarpeellinen ja toimiva konsepti aukaistiin.

Loistava älynväläys oli avata toiminta kaikille.

Hommassa kun hommassa tuppaa käymään niin, että kun se kohdennetaan kaikille, niin se ei kohdennu kenellekkään.

Aikuisten pitkäaikaistyöttömien, mielenterveyskuntoutujien ja päihteitten pitkäaikaisväärinkäyttäjien haaliminen nuorten työpajaan onnistui tuhoamaan ainakin täällä Äetsässä ajatuksenkin "nuorten" työpajasta. Ja työpajasta yleensäkin.

Nuoret äänestivät jaloillaan, kun toiminnat yhdistettiin. Jäljelle jäi torso "työ"-paja, joka ei palvele ainakaan nuorten tarpeita.

Että näin täällä.

-m-