perjantai 25. heinäkuuta 2008

Back to business: paluu arkeen

On tullut aika käynnistää blogikirjoittelu lyhyen kesätauon jälkeen.

Kerran aikaisemmin olen tehnyt tämän saman: kirjoittanut blogia Lahdessa. Syy tämänkertaiseen Lahti blogisessioon on 24.7. käynnistynyt operaatio LahtIvalo part II elikkä Lahden Nuorten talo Pariston ja Ivalon Nuorisotila Stönön nuorten Päijät-Hämeen kesäleiri, jota on valmisteltu pitkin kevättä.

Leiri katkaisi mukavasti sujuneen kesälomani oikeastaan ihan mukavan pehmeällä tavalla. Leirille ilmestyi 16 nuorta Inarista ja samanmoinen porukka Lahdesta ja alku leiristä lupaa hyvää: porukoilla on ollut mukavaa ja lahtelaiset ovat tehneet hienon ohjelman.. Sitäpaitsi: täältä löytyi lopulta se kadoksissa ollut kesäkin. 26 astetta varjossa on kova lukema...

Tähän vaihtotoiminnan kokemuksiin ja siihen miten asiaa aiotaan jatkossa kehitellä palaan myöhemmin syksyllä kunhan pöly ehtii laskeutua ja leiriläisiltä saadaan heidän palautteet menneestä ja käsitykset siitä kannattaako jatkaa. Valistunut ja sisäpiiristä asiaa tarkasteleva ennuste menee niin, että yhteistyö jatkuu myös vuonna 2009. Vastakohtaisuudet ja erilaisuus kiehtovat sekä täydentävät toisiaan. Yhteinen kieli ja mutkaton ilmapiiri on löytynyt hämmästyttävän nopeasti, joten perästä kuuluu...

Power metallia ja Jeesusbusseilua...

Loman irtiottoon kuului tänäkin suvena viikon oleilu Helsingissä, eurooppalaisen mittapuun mukaan Suomen ainoassa kaupungissa, joka ivalolaisesta näkökulmasta tarkasteltuna on riittävän erilainen ja riittävän iso hetkelliseen irtiottoon arkielämästä. Hesa on sitäpaitsi ihan mainio kesäkaupunki...

Sattuneesta syystä Tuska festivaali, tuo raskassoundisen musiikin kesäinen ilotulitus, liittyy
perheen Helsinkiviikkoon. Piti itseasiassa käydä paikanpäällä ennakkokonsertissa toteamassa, että Nightwish edition II elikkä NW yhdellä Anetella ilman Tarjaa on oikeasti ihan hyvä orkesteri, joka tekee hienoja biisejä. Ihan sama mitä iltapäivälehti jauhaa, homma toimii kuin se kuuluisa junan vessa.

Itse Tuskan ilme on musta ja satunnaiselle tarkkailijalle varmaankin aika karu. Mutta meininki on rauhallista. Veikkaanpa, että jotkut Seinäjoen tangomarkkinat ovat oleellisesti epämääräisemmät kuin Tuska, joka näyttää vetävän puoleensa porukkaa, jota pääsääntöisesti kiinnostaa enemmän musiikki kuin levoton hilluminen.

Sen verran ammatillinen uteliaisuus Tuskan aikana sai niskalenkkiä, että piti käydä vaihtamassa muutama sana erään paikalle ajetun Jeesusbussin vapaaehtoistyöntekijän kanssa. Saattaapa olla melkoinen haaste Tuskaporukan käännyttämisessä. En tiedä mitä tuosta pitäisi ajatella: jotain hienoa tuossa ihmisten peräänantamattomuudessa ja idealismissa jotenkin on vaikka toisaalta... Aika paljon kuuleekin toisenlaisia äänenpainoja: Tuskan keskustelufoorumissa joku on kaavaillut tasapuolisuuden vuoksi Saatanabussin lähettämistä Maata Näkyville festivaaleille...

Selvä Keli, still going strong...

Vaikka Mortti vaihtoikin hiippakuntaa ja karisti Inarin tomut jaloistaan, niin Selvä Keli radio-ohjelma jatkuu Radio Inarin taajuuksilla tutulla ohjemapaikalla torstai-iltaisin klo 19.00 - n. 20.00. Selvä Keli jatkaa kevään viitoittamalla tiellä ja on myös jatkossa linjakkaasti nuorten sekä nuorten kanssa työtä tekevien ihmisten asialla. Musiikkia, studiovieraita, ajan ilmiöitä, musiikkia...

Mortin tilalle Selvä Keliin toiseksi toimittajaksi tulee henkilö, joka on valittu Mortin viransijaiseksi Inarin seurakuntaan. Ja tuo persoona on Soikkosen Mari, nuori inarilainen nuorisotyöntekijä ja Radio Inarista tuttu aamutoimittaja. Marin kahdenvuoden pesti alkaa elokuun alussa. Selvä Keli onnittelee Maria ja toivottaa kiintoisaa työkokemusta. Inarilaista nuorisotyötä ja nuoria tuntien voi todeta, että semmoinen siitä on odotettavissa: positiivisessa mielessä ihan värikäs ja vaihteleva, elämältä maistuva kokemus...

Mutta koska vielä on kesää ja kesälomaakin jäljellä, niin radiotuotannon osalta jonkin verran vielä odotutamme: Selvä Keli singahtaa eetteeriin syyskuun ensimmäisenä torstaina...

Siihen saakka: voikaa hyvin ja nauttikaa kesästä. Inarilaisenakin versiona kesä on ihan hillittömän mukavaa aikaa.

Sköö...

lauantai 19. heinäkuuta 2008

Inarista Kiikkaan

Kiikkahan on pieni paikka Tampereelta länteen. Välimatka Pirkanmaan Isolle Kirkolle on vähän yli 50 km, joten Manse itsessään ei ole kaukana. http://www.aetsa.fi/ ja http://www.kiikanseurakunta.fi/ kertovat lisää.

Nuorisotyö heinäkuussa ( varsinkin jos olet itse nuorisotyön ammattilainen eli tietoa ao. asiasta on... ) on melko rauhallista yleensäkin, mutta näin kesken vuotta saapuessani Kokemäenjoen varressa olevaan toimistooni, tahti on TODELLA verkkaisa. Aikaa on tullut käytettyä uusiin työkavereihin ja paikkoihin tutustumiseen... vapaa vuorovaikutus laajentaa aina maailmankuvaasi ja niin on myös minulla päässyt käymään.

Uutta ja ihmeellistä tulee eteen joka päivä ja kaiken sulattelussa pitää välillä pysähtyä miettimään. Tuleva vuosi 2009 tuo mukanaan totaalisen muutoksen työnkuvaani, työpaikkaani ja työmenetelmiini.. syy on tämä: http://www.sastamala.fi/ .

Kunnat tulevat tällä seudulla yhdistymään Sastamalan kaupungiksi 1.1.2009 ja se vaikuttaa kaikkien kuntapuolen ja seurakuntien työntekijöiden toimenkuviin.

Nähtäväksi jää miten tulevan nuorisopastorimme visiot tulevat toteutumaan. Uutta Sastamalaa pitäisi seurakuntien lapsi-ja nuorisotyöntekijöitten alkaa luomaan jo tänä syksynä, kun taas yhdistyvät kunnat aikovat tuottaa konkrettisia tekoja vasta vuoden päästä. Ilmeisestikin on niin, että jompi kumpi toimintatapa on oikea.

Filosofin mukaan jos etsit onnea sinun pitää uskoa, jos taas tavoittelet tietoa niin sinun tulee kysellä. Sastamalassa tullaan näitä molempia elementtejä varmastikin soveltamaan.

Tulen täältä Pirkanmaan korvalta aika ajoin joitakin ajatuksiani raapustaamaan tänne, joten jos kiinnostaa niin saa lukea. Palautetta voi laittaa: selva.keli(at)gmail.com.

ps. Miksi Porilaisilla kuorma-autoilijoilla menee niin "hyvin"? Vastaus: heillä on kuulemma peruskoulussa ollut matikka 5:n ja uskonto 10. ",)

-mortti-