maanantai 2. kesäkuuta 2008

Game over - lomakausi käyntiin...

Viime viikon lähetystä ja koko viikon työtä väritti valmistautuminen koulujen päätöspäivään.

Päätöspäivä itsessään oli aurinkoinen ja ensimmäinen kesäisen lämmin päivä tälle vuodelle. Myös juhlinta Ivalon beachillä ja kylillä sujui etupäässä rauhallisesti. Näinhän asia oli enimmäkseen myös valtakunnallisesti ja hyvä niin.

Päätöspäivän traditioihin kuuluu myös vierailut uusien ylioppilaiden juhlissa. Illan ja yön työrupeama teki sen, että nämä käynnit rajoittuivat piipahduksiin Tommintiellä ja Alajärvellä. Aika moni paikka jäi nyt ikävä kyllä käymättä, joskin illan aikana oli sitten kuitenkin tilaisuus tavata Ivalon lukion uusia ylioppilaita.

Neljä vuosikymmentä kasvattajana

Viikon vieraaksi saatiin luokanopettajan hommista ansaituille eläkepäiville Ivalon ala-asteelta siirtynyt Junttilan Riitta.

Kun ihmisellä on takanaan 40 vuotta opetustyötä, kokemus peruskouluun siirtymisestä sekä pitkä liuta eri kouluja, on häntä tosi kiintoisaa kuunnella.

Olen ymmärtänyt niin, että studiovieraamme on ollut hyvin pidetty oppilaiden keskuudessa. Auktoriteetti on lähtöisin luontaisesta karismasta, sitä ei ole tarvinnut perustaa muodolliseen asemaan. Eipä ihme, että lapset itsessään ovat sitten tällaiselle persoonalle se käyttövoima, josta motivaatio löytyy.

Aika jännä tapaus tuo Riitta. Vaikka luokanopettajahommat nyt jäävät, niin ihan tarpeekseen hän ei luokkatyöstä ole ilmeisestikään saanut. Freelance -hommat jatkuvat lukion ortodoksiopettajana. Selvä Keli on hyvin, hyvin vaikuttunut tästä.

Selvä Keli nostaa Radio Inari -lippiksen korkealle ja toivottaa Riitalle ja muillekin Inarissa vapaalle vaihtaneille opettajille Lasselle ja Siskolle terveyttä ja mukavia eläkevuosia.

Stönön säpinää...

Mäenpään Pirkon idea pitää kaikenikäisille tarkoitetut avoimet ovet koulujen päätöspäivänä osoittautui loistavaksi oivallukseksi. Porukoita ja säpinää riitti koko pitkän illan ajan. Omakohtaisen havannoinnin tuloksena saattoi todeta, että paella oli erinomaista ja sitä oli riittävästi ja että porukat todella viihtyivät Stönöllä.

Pari erityishuomiota on syytä kirjata. Varsinkin alkuillasta nuorten ikähaitari oli melkoinen: paikalla oli ala-asteen yläluokkalaisista lukiolaisiin. Tietenkin oli niin, että jossain vaiheessa vanhempaa porukkaa kutsui beach tai kylä, mutta yhtäkaikki: mukava, että homma veti monenikäisiä.

Toinen juttu, joka ansaitsee huomiota: vapaaehtoisia aikuisia oli touhua paikanpäällä eri tehtävissä mahdollistamassa kaikkiaan 25 (!!!!) henkilöä.

Se on tosi mahtava määrä ja viestii jotain merkittävää siitä, että yhteisöllisyys on jälleen nousussa.

Koko kattaus puolestaan kertoo siitä, että vaihtoehdon tekeminen sille ilmeiselle on mitä perustelluinta ja tulee hyvinkin tarpeeseen. Tämän kokemuksen pohjalta on hyvä jatkaa ja niinsanotusti kehittää tuotetta.

Selvä Keli -special: tunnelmia Ivalon yöstä ympäri pitäjää

Selvä Keli oli äänessä iltaseitsemästä n. klo yhteen yöllä. Ihan kiintoisaa: vuorovedolla Jamo - Mika ja Mortti - Seppo ja tajunnanvirtaisella otteella studiossa ja kännykkäraportoimassa Stönöllä, uimarannalla, Hotelli Ivalossa...

Jotenkin minusta tämä tapa toimia yhdistettynä Stönö -iltaan tuntui kaikista tehdyistä kokeiluista järkevimmältä. Näinkin toimien tuli illan mittaan tavattua ja juteltua aika monien nuorten kanssa. Ja lopulta ne radioaalloille sinkautetut kännykkäraportitkin olivat aika mukavia, ilta sujui suhteellisen rauhallisesti. Rantsussa oli puolenyön aikaan semmoiset 150 nuorta, iältään ysiluokkalaisia ja heitä vanhempia. Paljon, paljon pahempaakin menoa on nähty.

Poliisilla oli tuona iltana/yönä muuten valtakunnallinen tehoisku alaikäisten päihdevalvontaan liittyen. Poliisi ei tyytynyt pelkkään tarkkailemiseen, vaan myös puuttui asioihin: olutta ja muuta alkoholia takavarikoitiin, autoja ja kuljettajien ajokuntoa tarkastettiin jne.

Selvä Keli toteaa ilolla tapahtuneen. Näkyvyys jo itsessään rauhoittaa. Asiaa parantaa se, että tarvittaessa todella tartutaan asioihin eikä katsota läpi sormien. Se on tärkeää yleisen uskottavuuden säilymisen kannalta.

Selvä Keli Time Out - elikkä on aikalisän paikka

Kuten kirjoitettu on, käy niin, että torstaina 5.6. on vielä yksi radioshow. Selvä Keli Extra kestää puolisentoista tuntia. Illan mittaan katsotaan taaksepäin elikkä kuullaan valittuja otoksia kevään ohjelmistosta. Lisäksi kuunnellaan hyviä lappilaisia bändejä ja artisteja, inarilaisia tai jossain kosketuksessa Inariin joutuneita: Somby, Decharisma, Marko Tervaniemi, Multus, Absolut Fucking Chaos, Nicepappi, Eklipticon, Tiina Sanila...

Sittenpä onkin aikalisän aika. Voi olla, että radioshow jatkuu syyskuussa. Muoto kylläkin muuttuu Inarin siirtyessä Mortittomaan aikakauteen. Asia on vielä ns. vaiheessa, joten ratkaisuja syntyy kesälomien jälkeen. Sinällään nuoria ja nuorten parissa tehtävää työtä käsittelevälle ohjelmalle on tilaus. Radio Inari on myös oivallinen mahdollisuus, joten voi hyvinkin olla...

Myös blogi siirtyy piakkoin kesäaikaan = uutta tekstiä syntyy totuttua harvempaan tahtiin. Tarkempia ennusteita ei kuitenkaan kannata tehdä: tekstiä syntyy, jos on syntyäkseen.

Special thanks to... Selvä Keli kiittää...

On aika kiittää ohjelman kuuntelijoita ja blogissa vierailleita sekä studiovieraita ja muita haastateltuja kuluneesta keväästä. Kiitokset myös viestintäpajalle kärsivällisyydestä, emme ehkä Mortin kanssa ole olleet mallioppilaita. Mutta toisaalta: Jamo, Vesku ja Ilmari pitävät tunnetusti haasteista.

Erityiskiitokset saa veljeni Mortti. Kyse on muustakin kun näistä muutamista värikkäistä Selvä Kelisyyden kuukausista. Kyse on kahdesta värikkäästä yhteistyön vuosikymmenestä, ajanjakso joka katkeaa ainakin pariksi vuodeksi.

Selvä Keli specialissa Mortti tuli ilmaisseeksi käsityksensä inarilaisista nuorisotyöntekijöistä: Suomen parasta porukkaa.

Niinpä. Kirkon nuorisotyöllekin on näinollen myönteistä se, että vain seurakunta vaihtuu.

Ihmisiä tulee ja ihmisiä menee, se kuuluu näiden hommien luonteeseen ja sen asian kanssa on eletty ennenkin. Täytyy kumminkin myöntää, että nyt pikkaisen kirpaisee. Kaikessa positiivisessa mielessä ajatellen veljeni Mortti on nimittäin syntymähulluin tuntemani nuorisotyöntekijä.

Hieno hommeli asiassa on kumminkin se, että sijaisuus aikanaan täytetään.

Niinpä niin.

Näissä merkeissä: aurinkoista kesää!!!!