lauantai 29. maaliskuuta 2008

Kesäaikaan...



Viikko vierähtää tosi nopeasti. Ohjelmassa 27.3. vietimme studiossa laatuaikaa itseämme paremmassa seurassa. Studiovieraita oli peräti kaksi: alkuperäisinarilaisia molemmat, niin ja nuorisotyöntekijöitä: nuoret naiset ja kotiseudulleen opintojen jälkeen pikapaluun tehneet Asta ja Ronja.

Mukavaa oli kuunnella näitä kahta: hyvät elämän eväät tarjonnut Inari oli tarjonnut myös opintojen jälkeistä ja vieläpä koulutusta vastaavaa työtä lähes välittömästi tutkintopaperin saannin jälkeen.

Paluumuuoton sietämätön pulmallisuus

Tästähän juuri on kysymys: on hyvä piipahtaa muualla, nähdä ja kokea, tavata uusia ihmisiä ja opetella itsenäistä, vanhemmista vapaata elämää sekä hankkia ammatillinen koulutus. Astan sanoin: tärkeintä oli itsenäistyä ja hyvä oli myös havaita, se että pitää lähteä pois, jotta näkee tarkemmin kotiseutunsa arvokkaat piirteet.

Olenkin tykönäni pohtinut sitä että onko niin kun usein sanotaan, että se on isokin ongelma kun nuoret lähtevät. Mielestäni näin ei ole: on hyvä katsella elämää tunturin eteläpuolella. Iso pulma onkin se miten aikuinen maailma pystyy toimimaan siten, että opiskelemaan lähtevillä on myöhemmin mahdollisuudet palata työelämään Inariin.

Minulla on myös se käsitys, että tässä suhteessa asiassa on tapahtunut iso muutos: vielä viitisentoista vuotta sitten oli muotia ajatella niin, että pertuskoulun/lukion jälkeen nostetaan välittömästi kytkin ylös, painetaan kaasu pohjaan ja häivytään kauas pois eikä palata ikinä takaisin. Nyt nuoret ajattelevat toisin: paluu on hyvinkin mahdollinen, jos vain löytyy töitä.
Tämä päätöksentekijöiden olisi syytä pitää mielessä aina kun ratkaisuja etsitään... Inari ei ole enää mikään kasvukeskuksia palveleva osaavien nuorten rekrytoija.

Huhtikuun lähetykset...

Huhtikuun ensimmäisessä lähetyksessä 3.4. meillä on myöskin kaksi vierasta, miespuolisia tällä kertaa. Ohjelmassa puhutaan siitä onko peruskoulun/lukion jälkeistä elämää.

Pauli on paitsi Radio Inarista tuttu toimittajaääni ja muutenkin aktiivinen inarilaisnuori niin myöskin tämän kevään abiturientti. Paulin kohdalla tilanne ensi viikolla on game over elikkä kirjoitukset ovat takana ja on aika katsella mitä lukiosta jäi käteen.

Toisena vieraana on Ivalon yläasteen koulun opinto-ohjaaja Timo Järvinen ja keskustelu kulkee siinä miten oppilaita tuetaan heidän isossa ratkaisussa, jonka edessä he ovat ysiluokan keväällä.

Pysykäähän kuulolla...




torstai 20. maaliskuuta 2008

Kohti pitkäperjantaita



Olipa hyvä, että Siivikon Jarmo takavarmisti studiotyömme tänään. Kiirastorstain lähetyksestä oli muodostumassa meille varsinainen kiirastuli, kun radiotuotantojärjestelmä päätti hengähtää hetken ja koko komeus jumitti kesken suoran lähetyksen. Eipä siinä aloittelijoilla ollut juuri mitään jakoa...

En tiedä mitä Jamo teki, mutta ilman häntä inarilaiset olisivat kuunnelleet verkkokohinaa koko pääsiäisen. Hyvä Jamo, nyt on mitä kuunnella.

Hello Bucharest, Inari calling...

Viikon vieras on piipahtanut Inarissa monta kertaa. Nyt hän oli mukana puhelimitse ja yhteyttä pidettiin ulkomaankielellä Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin.

Ovidiu Oancea on mielenkiintoinen tuttavuus ja kovanluokan nuorisotyön vapaaehtoinen. Olen tavannut hänet täällä Inarissa useasti. Rankka kaveri. Jos nämä meikäläiset ympyrät joskus ahdistavat ja asiat tuntuvat hankalilta, niin kannattaa jutella Ovin kanssa siitä, mitä on sosiaalisen yhdyskuntatyön arki Romaniassa. Voipi pikkuisen pulmat asemoitua oikeisiin mittasuhteisiinsa. Mortilta saa yhteystiedot.

Mortin ja Ovin yhteistyökuvio on lisäksi tosi kiintoisa. Käykää vaikka toteamassa asioita sivulta htpp://proiectesociale.ro/en/

Samenuorraid daiddadahpahus - tärkeä tapahtuma

Muistan olleeni kokouksessa Kaamasen edesmenneessä kerhohuoneessa joskus vuonna 1982 tai 1983. Läsnä olivat Sodankylän silloinen nuorisosihteeri Ahti Kiiskinen, Utsjoen silloinen nuoriso-raittiussihteeri Vuokko Hirvonen, lääninhallituksen nuorisotoimesta silloinen/nykyinen Seija Kähkönen ja Inarin nuorisotyöstä silloinen/nykyinen meikäläinen.

Se oli Vuokko Hirvonen, joka esitti että saamelaisnuorille pitää saada nuorison taidetapahtumaan oma tapahtumansa. Ja katso: asiaan suhtautuivat myötämielisesti sekä silloisen Saamelaisvaltuuskunnan kulttuurijaosto sekä opetusministeriö. Niinpä ensimmäinen tapahtuma teemana musiikki soiteltiin Utsjoella jo keväällä 1984.

Ja sen jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain vuorovuosin saamelaisalueen eri kunnissa. Nuorison taidetapahtuma on muuttunut Nuori kulttuuri -tapahtu-maksi ja sen järkevyydestä on ajoittain keskusteltu kärkevästikin. Yksi on kuitenkin kestänyt ja vahvistunut sekä säilyttänyt vuosien varrella asemansa: saamelaisnuorten taidetapahtuma on kerännyt jatkuvasti esiintyjiä ja myös sankoin joukoin yleisöä.

Oli mukava kuulla, kun Saamelaiskäräjien Anni Näkkäläjärvi kertoi Hetassa 27.3. 2008 pidettävästä tanssi -tapahtumasta. 89 esiintyjää ja 400 hengen yleisötavoite ovat kovia lukuja, joista on esimerkiksi koko Nuori Kulttuuri -järjestelmälle. Helppo on uskoa Annin mielipide siitä, että kyseessä on saamelaislapsille tärkeä tapahtuma...

Mukavaa on myös se, että kaiken kiivaan muutoksen keskellä löytyy myös asioita, jotka säilyttävät asemansa.

Kehityksen visiönäärit

Se oli muuten Vuokko Hirvonen, jonka aloitteesta syntyi myöskin Rajarock.

Sekin on hommeli, joka on kestänyt vuosien saatossa. Alunperin Norja-Suomi -juttu on kasvanut kaikkia Barentsin maita koskevaksi nuorten rokkareiden tapahtumaksi. Ensi lokakuussa mennään Kuolan niemimaalle Polarnye Zoriin. Taisipa olla elokuu 1989, kun Rajarokkia soiteltiin ensimmäisen kerran, Utsjoella kuinkas muuten.

Mahtavaa, että on tuommoisia vuokkohirvosia, nuorisotyön visionäärejä. Hyvä ehkä heille itselleen, mutta nuorisotyölle on vahingoksi se, että elämä heittelee heitä toisiin tehtäviin...

Ensi viikolla uudet jutut ja uudet viikonvieraat...




lauantai 15. maaliskuuta 2008

Sunnuntai 16.03.08






Valtakunnalliset autopajapäivät ja kevään aika-ajotatapahtuma järjestettiin siis täällä Inarissa 14-16.03. . Pajoista edustettuina olivat Kajaani, Jyväskylä, Rovaniemi, Sodankylä ja Inari.

Tulosluettelossa ajajia on 38, mitä pidän sangen mukavana juttuna... onhan siellä runsaslukuisesti edustettuna molempien sukupuolten taitavia ratinvääntäjiä.

Ikähaitari tällä kertaa oli 13-58v. .

Olen joskus pohtinut tällaisen autopajatoiminnan merkitystä ja aina päätynyt siihen lopputulokseen, että sillä on merkitystä vain jos se sijaitsemallaan alueella on merkityksellistä alueen ihmisille. Mikään toimintahan ei voi olla itseisarvo sinällään, vaan ihmiset äänestävät toimillaan ja jaloillaan - olenko mukana vai en.

Inarissa toiminnalla on kait jonkinverran tilausta, koska yhdessä saamme vuodesta toiseen tämäntasoisenkin tapahtuman järjestettyä ilman suurempia tuskia. On hienoa olla Inarissa töissä ja tehdä yhdessä jotain sellaista mihin omat rahkeeni eivät yksin varmasti piisaisi.

Nuorille aikuislle miehille voin lämpimästi suositella toimintaamme ( siis autopajojen ) ja miksei ihan kaikillekin... antaahan se mahdollisuuden pistää itseään likoon. Ohjaamistouhussa, itsetehtyjen virheiden oikomisessa ja joskus sangen hektisissä ongelmanratkaisutilanteissa saa ja voi kehittyä. Onnistumisen elämykset teinien ohjaamisessa ovat elämän suola. Ihmisen elämällä on merkitystä, jos voi uskoa siihen että kykenee välittämään muille hieman siitä mitä tästä elämäksikin kutsutusta leikistä on oppinut. Nuorissa on tulevaisuus ja nuorten kanssa vapaaehtoisesti toimivissa myös. Itse arvostan suuresti vapaaehtoisia ja heidän panostaan yhteisten päämäärien saavuttamisessa.

Kiitos kaikille mukana olleille ja toimineille, ehkä ensi vuonna saamme muutaman äidinkin rattia sompaamaan - tilausta siihen kuuluu olevan.

perjantai 14. maaliskuuta 2008

Perjantai-ilta 14.3.

Radiotyön peruskurssi, siis tekemällä opettelumme etenee vääjäämättä. Teemoista ja ihmisistä ei ihan heti taida tulla uupelo, aika vain tahtoo olla tiukalla elikkä viestintäpajamme työvalmentajan Siirin Weskun sanoin: "Kyllä meidän pitäisi varata aikaa ja opetella ohjelmablogin teko kunnolla".
Niinpä. Kyllä tässä ja monissa muissakin asioissa käytännön siskeliläinen elämänviisaus on enemmän kuin paikallaan. Sitä on syytä kuunnella. Ja se aikahan vielä löytyy...

Kerran partiolainen - aina nuorisotyöntekijä

Tuntui aika vinkeältä kuulla opetusministeriön nuorisotyön tunnustuspalkinnon 2008 saaja. Aika jännää oli havaita, että kaksi näistä neljästä yhteisöille jo myönnetyistä tunnustuksista liippaa hyvin läheltä myös omaa osallisuutta nuorisotyössä.

On nimittäin vaikea kuvitella, että olisin nuorisotyöntekijä ilman n. 20 vuoden mittaista ja kiihkeätä partiokokemusta kultaisilta 1960-70 -luvuilta. Ne asiat jäivät toiminnallisesti taakse siirryttyäni kunnalliseen nuorisotyöhön ja tänne Inariin.

Tätä inarilaista nuorisotyöpestiä on nyt jatkunut lähes 30 vuotta. Tänään minun on mahdotonta kuvitella meidän nuorisotyötä ilman viestintäpajaa, jonka tiloissa radioshowtamme pyöritämme ja touhuamme monenmoista työllistämisestä nuorisotiedotukseen. Nyt voimme jo viimein puhua reilusti siitä, että videopajasta on kehittynyt monipuolinen nuorisotiedotuksen toimintakeskus.

Pajamme täyttää ensi vuonna 20 vuotta ja kuuluu myöskin kymppitonni-kerhoon elikkä niiden/heidän joukkoon, joille opetusministeriö on tunnustusta jakanut.

Hämmentävää. Asetelma aiheutti sen, että oli myöskin aika hämmentävä joskin myönteinen kokemus haastatella tämän vuoden palkintoon liittyen Lapin Partiolaisten puheenjohtajaa Anne-Mari Pullia.

No mukavahan se on tietenkin, molemmat tunnustukset. Onnea Suomen Partiolaisille...

Sallan Pojan pääsiäisrockit...

Salla on kumma paikka. Sinne ei juuri päädy sattumalta, sinne lähdetään...
Ja sieltä on lähdetty: lappilaiseen tyyliin sankoin joukoin ja kauas, mukana pelkkä menolippu.

Mutta hankaluuksista huolimatta kunnassa ei ole haluttu alistua. Monenmoista aktiivisuutta on löytynyt. Ja asenne näkyy myös nuorisorintamalla. Sallan vapaa-aikatoimessa palvelee alkuperäissallalainen Petteri Salmijärvi. Kaikilla mittareilla tarkasteltuna Sallan Poika, jona hänet meidän pajalla tunnetaan, on käänteissään vikkelä kaveri. Kovat suunnitelmat ja ei vain puheen tasolla vaan myös työssä.

Petterille piti eilen soittaa. Ja miksi: siksi, että Sallatunturilla soitellaan pääsiäislauantaina East Rock -niminen kekkeri. Ja siksi, että meiltä matkaa sinne yksi power-metal -bändi + 20 fanittajaa. Miksi näin: mm. siksi, että Sallasta on käyty meidän konserteissa, Stalingrad Cowgirls ja sitä rataa...

Matkaa on edestakaisin semmoiset 800 km, mutta se on semmoista: täällä kilometrien kanssa on vain elettävä. Tämä hommeli on pikku juttu, mutta sinällään merkittävä: molemminpuolista alueellista tukemista, joka poikii sitten parhaimillaan monenmoista muuta.

Inari - Tornio... niin ja Lahti

Meillä Inarissa on tämmöisestä yhteistyöstä pitkäkestoinen ja hyvä kokemus Tornion Nuorisopalveluiden kanssa. Kaikenmoista on kokeiltu koko 2000-luku.

Uutta ulottuvuutta ollaan käynnistämässä: Lahden kaupunkiin ollaan matkustettu ja sieltä käyty täällä nuorisotyöntekijä-porukoissa. Huhtikuussa aloittavat nuoret. Nuortentila Pariston vertaisohjajanuoret vierailevat tuolloin Inarissa. Heinäkuussa pidetään nuorten stönöläisten ja paristolaisten leiri Lahdessa. Ensi vuonna sama toisinpäin.

Kiintoisaa... Kansainvälinen vaihto on kunniassaan, mutta näillä yritetään pitää mielessä se, että kotimaastakin löytyy monenlaista.

Siihen palataan jatkossa... Ihan varmasti.

torstai 13. maaliskuuta 2008

13.03.08 Lähetyksessä: Haastatteluja ja live-vieras


Lähetyksen alkuun on tunti ja odottelemme Viestintäpajan lämpimässä huomassa illan vierasta, joka työskentelee nuorisotyön ammattilaisena täällä Inarissa. Kulunut viikko ei ole tuonut mukanaan mitään mullistavaa normaalien Kanervan "nopeantoiminnan joukkojen" puuhastelujen lisäksi. Kysymme lähetyksessä kommenttia Grammarilta Nuorisotyön tunnustuspalkinto 2008:sta ja miten hän näkee asiantilan Rovaniemen näkövinkkelistä.

Öljymäellä porukka on kiitettävästi korjannut kerhon kalustoa ja kaikki onkin valmista lauantain
aika-ajoja varten. Varokaa kaikki muut Kajaanista, Jyväskylästä, Sodankylästä ja Rovaniemeltä tulevat ajajat! Kello ei valehtele, sillä tänä vuonna Inari rules.. .

perjantai 7. maaliskuuta 2008

Naisten päivää edeltävänä iltana

tunnelma on huojentunut: toinen show takana ja hyvältä tuntuu. Siirin Weskulle pitää esittää suuret kiitokset kärsivällisyydestä. Studiotyön opetus on ollut laadukasta ja välttämätöntä.

Kaikuja Mikkelistä...

Vieraina 6.3. oli ex-ivalolainen ja nykysavolainen pariskunta Kati-Sippo. Mukava oli havaita, että Inari oli antanut hyvät eväät elämälle Etelä-Savossa. Mukava oli myös havaita, että paluukaan ei ollut poissuljettu. Se on hienoa se. Väestötaseen pitäminen plussalla on täällä kuten lähes kaikkialla Lapissa hyvin haasteellista ja siihen vaaditaan myös paluumuuuttajia. Työmahdollisuuksien luonti on avainasia. Tähän palataan vielä useasti kevään edetessä.

Myönteisten nuorisojuttujen ihanassa odotuksessa!

Eka lähetyksessä luvattiin, että lehtikatsaukseen etsitään vain positiivisia nuorista kertovia juttuja. Tiesin kyllä, että tehtävä on haasteellinen. Mutta se ei riittänyt: tehtävä osoittautui miltei toivottomaksi. En halua jankuttaa, mutta kyllä me joudumme etsimään jostakin jonkun media- ja/tai nuorisotutkijan, joka saa selvitellä miksi näin. Saman saa sitten selittää joku päivittäistä toimitustyötä tekevä journalisti parhain päin. Ei voi mitään, tämä on nyt mennyt periaatteelliseksi.

Jotain kuitenkin löytyi. Oireellista oli että myönteinen löytyi traagiseen tapahtumaan liittyvän jälkiuutisoinnin kautta. Ma 3.3 Hesari uutisoi: Jokelan koulussa halutaan jo normaaliin koulutyöhön. Uutisessa uusi rehtori Elina Kortekallio totesi, että koulu ei kaipaa enää yhtään lisää julkisuutta. Hän kertoo myös olevansa erityisen ylpeä nuorten keräämästä adressista, joka arvosteli tiedotusvälineiden toimintaa Jokelan ampumistragedian yhteydessä. Adressin jälkeen koulun ylle laskeutui hänen mukaansa rauha. Surullisesta kehyksestä huolimatta: mahtavaa, joukkovoima on... Niin, miettikäämme tätä...

Samainen Hesari kertoo 1.3. riemastuttavan tarinan Suomen pisimmästä talonvaltauksesta, joka tapahtui Helsingin Lauttasaaressa ja salassa ja kesti käsittämättömät kuusi (!) vuotta. Jutun mukaan talon omistanut kiinteistöyhtiö huomasi valtauksen vasta, kun se oli kestänyt kaksi vuotta. Asian mahdollisti se, että talon tontti oli toimenpidekiellossa ja yhtiö ei voinut toteuttaa uusia suunnitelmiaan. Kun asujat lopulta huomattiin, yhtiö antoi asumiselle keskustelujen jälkeen hiljaisen siunauksen.

Jutussa siteerattu Joonas (27 v.), joka oli asunut talossa koko sen valtauksen ajan, antaa talonvaltaajille oivallisen ohjeen: "Ei aina tarvitse sprayata taloa täyteen, että tämä on vallattu ja ihmetellä sitten, miksi paikalle tulee mellakkapoliisieja..." Tätäkin sopii miettiä.

Tavoitteet ja todellisuus

Tuo valtaushommeli antoi yllättäen tänään aamusella lisää miettimisen aihetta. Maikkarin tekstisivuilla kerrottiin Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuon käsityksiä siitä, että talojen valtaus on aktiivista kansalaistoimintaa, sitä samaa mihin nuorisolaki meitä nuorisotyöntekijöitäkin kehottaa nuoriamme kasvattamaan. Ottamatta asiaan kantaa puoleen tai toiseen, niin kieltämättä kiintoisa näkemys. Harmi, että jäi näkemättä tutkijan aamuteeveelle antama haastattelu.

Olenkin pohdiskellut tykönäni sitä, että kun asioita kehitellään riittävän pitkälle, niin elleivät ne käänny itseään vastaan niin ainakin mopo alkaa reilusti keulimaan. Hallituksen lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma sisältää semmoista materiaalia. Tavoitteet ovat sinällään ihan hyviä, mutta mitä meidän tulisi ajatella siitä, että jokaisessa maamme kunnassa pitäisi olla vuoteen 2010 mennessä 5 (??!!) - 17 -vuotiaita koskeva kuulemisjärjestelmä... En tiedä mitä ajatella. Se kuitenkin, että eivätkö lapset voisi olla reilusti lapsia, myös näissä sinällään myönteisissä asioissa...

Show must go on

No nämä näistä. Ensi viikolla uudet jutut. Studiovieraaksi saadaan uusinarilainen nuorisotyöntekijä. Työpaikka tällä naishenkilöllä sijaitsee Pohjois-Inarissa. Ken hän on selviää torstaina 13.3. klo 19. Pysykää taajuuksilla...

Niin ja iloista naistenpäivää......!!!!

torstai 6. maaliskuuta 2008

Tiistaina leikkasimme haastatteluja


No joo... "me leikkasimme" kuullostaa hienolta, mutta tosiasiassa Ilmari ne leikkasi.. met vain ihmeteltiin vieressä. Myöhemmin lupaamme nöyryyttää vain itseämme tämänkin leikkaushomman parissa. Kiitos Ilu!

Kaikesta huolimatta ( ja aivan meistä riippuneista syistä ) illan program on paketissa ja malttamattoman odottelemme jo klo. 19.00:ta.

ps.
Marrun kannattaa olla kuulolla, jossain vaiheessa lähetystä lataamme eetteriin yllätyksen.

RALLIA

Tiistaisin on mahdollisuus lähteä ajamaan rallia... tytöt ja pojat, äitit ja isät.. Nuorilla, sekä tytöillä, että pojilla, on nyt mahdollisuus kokeilla ja harrastaa jäärata ajoa. Rallia on tarjolla Inarissa, Jääsavun rannassa, Tiistai iltapäivisin ja iltaisin.
Autot ovat Inarin seurakunnan autokerhotyön ja -työläisten tulosta ja niillä ajellaan.
Myös bensat autoihin sponsoroi srk.

Radalla on vähintään yksi aikuinen, joka valvoo, ajoa ja vastaa ryhmän turvallisuudesta ajon aikana.

Omat ajokypärät täytyy olla mukana ajajilla.

Seurakunta tai nuorisotoimi ei vastaa kyydityksistä paikalle tai pois, vaan se jää nuorten ja perheiden hoidettavaksi. Isien, äitien, isovanhempien ja muiden aikuisten osallistuminen toimintaan olisikin täten toivottavaa, sekä kyyditysten, että yhteisen tekemisen ja huvitusten toivossa.

Nyt ei muuta, kuin porukka kasaan, kyyditykset kuntoon, ilmoittautuminen Astalle tai Mortille ja radalle!

Lisätietoja ja ilmoittautumisia: Asta 0505688118

Mortti 0405071715



Inarissa tapahtuu ensi viikollakin jotain. Alkuviikon tapahtumia valoitamme lähetyksessä (ks. edellä), mutta muuten Valtakunnalliset autopajapäivät ( Arctic Trophy 2008 )
keräävät eri autopajoja ja niitä tukevia yhteistyötahoja Inariin 14-16.03.08.
Lisätietoja löydät: http://www.oljymaki.cjb.net/ . Varsinainen ajopäivä on lauantaina ja sivustolta löydät ajoharjoittelupäivän tarkan ohjelman. Hyvän sään vallitessa riitää erilaista nähtävää ja vaihtelevia tunnelmia riemusta pettymykseen.

Special guest stars osio:
Jos Rovaniemen & Sodankylän historic/sprint ralliurhot saavat kalustonsa iskuun, tulevat he
tarjoamaan unohtumattomia co-pilot ajokokemuksia halukkaille. Tämä siis la. 15.03.08 kalusto/sää/varaosa/kuljetus yms. normaalein varauksin.

We´ll see how the hotrod howls!